Elveszve a csillagokban

2023.02.08. 11:24

Merre induljon, aki új otthont akar találni a tejútrendszerben?

Az Egy kis esti fizika rendezvénysorozat keretében a Művészetek és Irodalom Házában, este 7 órakor Hegedűs Tibor csillagász, asztrofizikus keresi a választ arra a kérdésre, hogy “Merre induljon, aki új otthont akar találni a tejútrendszerben?”.

Cz. E.

A kép illusztráció

Fotó: Drazen Zigic

A magyar kutató ugyanazon az állásponton van, mint a svájci csillagász, Didier Patrick Queloz, aki 2019-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat, még pedig azért, mert felderítette kozmikus szomszédságainkat ismeretlen bolygókra vadászva. Quelot kijelentette, hogy nem lesz hova mennünk. Ezzel ért egyet Hegedűs Tibor is. Rengeteg olyan bolygót lehet találni nem is túl messze a Naprendszertől, ahol hasonlóak lehetnek a kémiai, fizikai és földrajzi viszonyok, mint a Földön. De mégis olyan elképzelhetetlen távolságok vannak a csillagok között, hogy soha, még száz vagy akár ezer év múlva sem fogunk tudni áttelepülni tömegesen más bolygóra, még a legközelebbire sem.

Hegedűs Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézete Csillagászati Tanszékének vezetője, akit 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitűntetéssel ismertek el.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!