Azért küzdenek, hogy dolgozhassanak

2023.02.17. 10:42

Csalódottak a roma önkormányzatnál

Nemrég méltatlan körülmények között rázták le a baloldali városvezetők a romák kérését úgy, hogy a nemzetiségi önkormányzat vezetőjét még ki is „röhögték”. Varga István szerint Péterffy Attila pécsi polgármester csak színészkedni jár ki a romákhoz, miközben ők azért küzdöttek, hogy dolgozhassanak a több mint tízezer romát képviselve.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A keddi közgyűlésen rendkívül lekezelő, a cigányság érdekképviseletét végletekig lenéző jelenetnek és történéseknek lehettek szemtanúi azok, akik a televíziós, internetes közvetítést követték. Varga István roma elnököt ugyanis akkor „röhögték ki” a képviselők, amikor megpróbálta elérni, hogy az szervezetük működési támogatási kérelmét megtárgyalja a közgyűlés. 

Nem tűzték napirendre a támogatási kérelmet 

Az ominózus eset kapcsán azt mondta, hogy a történtekben az volt a legcsúnyább, hogy a közgyűlés előtt Auth István DK-s nemzetiségi tanácsnok odajött hozzá, hogy nem tűzik még napirendre a kérést. 

– Kikeltem magamból, de a kérdés most az, hogy hogyan tovább? A polgármester azt mondta, hogy más civil szervezetekkel együtt kezelnek minket, csakhogy mi megválasztott testület vagyunk. Nekünk muszáj továbbra is működni, mert a város szociális feladatait látjuk el – közölte. – Minket keresnek meg az emberek, és mi delegáljuk az ügyfeleket tovább az önkormányzat felé. 

Nem luxusautóra kértek támogatást 

Arról is szólt, hogy a roma önkormányzat közel ezer ügyfelével tartja napi szinten a kapcsolatot, több mint tízezer romát képvisel Pécsen. 
– Az elmúlt három év alatt csak annyit sikerült nehezen elintézni, hogy legyen egy helyünk, de az 1,2 milliós támogatás még a rezsire sem elég, ami legalább évi 3,5 millió forint. Az önkormányzat biztosíthatna számunkra egy irodai dolgozót, de nem kapunk. Ha valami jogi természetű ügyben keresnek minket, akkor ügyvédi segítséget sem tudunk kérni, mert nincs rá pénzünk, miközben rendszeresen segítünk az itt élőknek. Ezért kértünk volna 15 milliós támogatást, de még meg sem hallgattak minket, pedig mi nem luxuskocsira kértünk – utalt a polgármester által magáncélra is használt, évente négymillióba kerülő Skoda SuperB-re. 

A tűzifaosztás csak színészkedés volt 

Az elnök kitért arra is, hogy a polgármester nemrég a keleti városrészben osztott ki saját kézzel némi tűzifát, amit állítólag a tűzijátékra el nem költött pénzből vettek. Ugyanakkor lapunknak hónapok óta nem hajlandóak részleteket elárulni, kivel és miként kötöttek szerződést erre. 

– Kiment színészkedni a polgármester, de csak mi 400 rászoruló romát tudunk mondani, akinek szüksége lett volna a fára. Mi rendszeresen osztunk ki csomagot, legutóbb ezer főnek adtunk – fogalmazott. 

Alig várják, hogy új városvezetés legyen 

Kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, már három éve várják, hogy egy másik önkormányzati testület legyen, a jelenlegi vezetők távozzanak. Hozzátette, hogy nem a Jobbik képviselői állnak a mögött, hogy nem tudnak a városvezetéssel dűlőre jutni, hanem az elvileg szociális ügyekért felelős alpolgármester, az MSZP-s Nyőgéri Lajos az, aki gátolta a mostani ügyüket is. 

– A keddi közgyűlés előtt is személyesen egyeztettem vele, de egy szóval se mondta, hogy még napirendre se tűzik az ügyünket. Nyögéri állandóan mellébeszél – fogalmazott az elnök, aki végigjárta a hivatalos utat, de – ahogy fogalmazott – „pofont kapott”, ami egyértelműen a pécsi romáknak szólt. 
Az előző elnök lemondott, mert nem bírta tovább 

– Már az elődöm is azért mondott le, mert nem bírta a felesleges harcot, amit 2019 óta vívott a városi önkormányzattal – mondta lapunknak Varga István. – Megyünk tovább. 2019 óta azért küzdünk, hogy dolgozhassunk. Az egész egy nagy harc. Az előterjesztéseket, a kérelmeket nem fogadták el. Ha az a céljuk, hogy engem is lemondásra kényszerítsenek, az nem fog menni. Újabb lendülettel megyek tovább, de mi 2019 óta azt várjuk, hogy ez a városirányítás távozzon – szögezte le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!