Kiutat keresnek a roma mélyszegénységből

2023.03.30. 18:44

Helyzet- és jövőkép: kerekasztal a kitörés lehetőségeiről a szegregátumból

A Különösen aktuális témát, a roma fiatalok helyzetét elemezte számos szempont alapján a Mathias Corvinus Collegium szerda esti beszélgetés-előadásán Antal István, az MCC Roma Tehetség Program vezetője Székely Bálinttal.

Sz. Zs.

Forrás: MCC

Fotó: Gyurkovits Tamas

Aki szociális munkásként szívügyének tekintve a hátrányos helyzetű, főként roma fiatalok felkarolását, a tehetségek fejlesztését, még 2014-ben főként diplomás szociális szakemberekből létrehozta a Társadalomklinika Egyesületet. Céljuk hatékony szociális projektek tervezése és megvalósítása; főként kistelepüléseknek nyújtanak szakmai támogatást innovatív szolgáltatásokkal, amelyek sikeresen alkalmazhatóak a mélyszegénységben élőkkel végzett szociális munkában.

A Kitörési pontok – Szegregátumból a társadalomba című eseményen is e kérdés vetületeit járták körül. A 22-es csapdája – mondhatnánk, ha jellemezni szeretnénk az úgynevezett „underclass lét” jelenségét. Kialakulása többféle tényező együttes fennállásával magyarázható, amelyek azáltal, hogy újabb és újabb nehezítő körülményeket generálnak, önerőből ellehetetlenítik a benne élők számára a mélyszegénység e körforgásából történő kilépést. Ráadásul a jelenlegi gazdasági krízis is visszavetheti e sérülékeny réteg társadalmi felzárkózását.

A médiában és mindennapi beszélgetéseinkben is egyre gyakrabban a központi téma: mi lesz velük, ha a megélhetési költségek még jobban elszabadulnak? Mit tehetnek ők, illetve mit tehetünk mi értük? A roma társadalom helyzet-, és jövőképéről folytatott beszélgetésen mindezekről hallhattak, illetve elmélkedhettek maguk is a program résztvevői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!