Lázár János a pécsieknek is üzent

2023.03.15. 18:23

Lázár: ma Brüsszel bünteti hazánkat!

A Jóisten segedelmét kérve, és a miniszterelnök üdvözletét is tolmácsolva köszöntötte a ’48-49-es hősök előtti emelkedett hangulatú főhajtásra a Dóm téren a fagyos böjti szelek ellenére összegyűlt sok százakat a nemzeti oldal március 15-ei ünnepén Lázár János.

Szűcs Zsolt

A történelmi megemlékezésen dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő köszöntője után Felföldi László megyéspüspök Kisóvári-Németh Norbert református lelkésszel, a Történelmi Vitézi Rend székkapitányával együtt színpadra lépve a békeszeretők krisztusi boldogságát hirdető gondolatok jegyében kérte az úr áldását városunkra, országunkra és a világra is.

A Szilágyi Enikő színművész-tanár és tanítványai szavalatával, Götz Attila csengő baritenorjával életre keltett Petőfi-versek, a Mecsek Táncegyüttes produkciója és Rudán Joe Gyönyörűségek völgyébe kalauzoló megindító dallamai után nem sokkal az élet, mint a legnagyobb koreográfus mutatta meg március idusán pontban délben kéretlen szervezőtehetségét. Lázár János építési és közlekedési miniszter forradalmi megemlékezése úgy ötödik percében pontban a márciusi ifjak 12 pontját felemlegető mondatánál megszólaltak az ezeréves dóm harangjai, és elütötték a tizenkettőt, mintha csak odaföntről magasabb erők is helyeselnék a forradalom ívéből a mai világ háborús fenyegetései köré vont párhuzamot.

Lázár János a ma is zsinórmértéknek nevezett 12 pont alapján előbb föltette, majd tételesen meg is válaszolta a kérdést, hogy mit is kíván ma a magyar nemzet. Hátborzongató, ám valós áthallásokkal történelmi ívet húzva a béke, szabadság, egyenlőség Habsburg-kori, illetve mai Európára vetített kihívásai, veszélyei között. Kiemelten a szomszédunkban zajló háborúval; amelyre utalva, időben már előrébb is ugorva hangsúlyozta, hogy Magyarország követett el ugyan történelme során végzetes hibákat, ám tanult ezekből. És mert nem akarunk úgy járni, mint 1944-ben, amikor elvétettük a kiugrási kísérletet, ma a háborúba történő beugrás és beugratás elkerülése az egyik legfontosabb feladat.

További párhuzamként, a szólásszabadság a közös teherviselés és egyenlő bánásmód kapcsán felemlítve, hogy Brüsszel ma azért bünteti hazánkat 21. századi politikai státuszfogolyként EU-s anyagi járandóságaink megvonásával, mert másképp merünk gondolkodni, mint a fősodor, és szót merünk emelni Európa láthatóan több sebből vérző keresztény-nemzeti értékeinek porba hullatása ellen.

A Dunántúli Napló kérdésére a programot követően Lázár János külön is üzent a pécsieknek-baranyaiaknak. Vármegyénket sok tartalékot rejtő, a közeljövő nagy fejlesztéseiben érintett régiónak nevezve; ezek sorában kiemelve a már a horvát határig tartó M6-os autópályát, ígéretet téve továbbá a mohácsi Duna-híd, illetve az M60-as autóút Barcsig történő meghosszabbítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!