Kétes az akció

2023.04.15. 07:00

Botrány: a gyanú szerint Péterffyék személyiségi jogsértést követnek el

Felmerült a gyanú, hogy jogosulatlan adatkezeléssel személyiségi jogsértést követett el a pécsi baloldal és a polgármester – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető azzal kapcsolatban, hogy Péterffy Attila hangján hívogatnak olyan pécsieket, és környéken élőket, akik nem is adták meg ehhez a személyes adataikat. A helyzet kísértetiesen hasonlít a tavalyi DatAdat botrányhoz, amely kapcsán már nyomoznak a hatóságok.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Még a Magyar Szocialista Párt elnöke, Kaposi Levente is megjelent azon a fideszes sajtótájékoztatón – vélhetően a helyi baloldali portál munkatársaként –, amely arról szólt, hogy az elmúlt napokban Péterffy Attila pécsi polgármester hangjával egy álkérdéses, közvélemény-kutatásnak álcázott kampányt indítottak el. 

Miután Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető köszöntötte Péterffy szövetséges pártjának, az MSZP-nek a helyi erős emberét, elmondta: a külföldről finanszírozott baloldal indított helyi telefonos kampányt, amely kapcsán felmerült a gyanú, hogy jogosulatlan adatkezeléssel személyiségi jogsértést követett el a pécsi baloldal, illetőleg a polgármester, hiszen az automata telefonhívás hangja Péterffy Attiláé.

Népszerűtlen a helyi dollárbaloldal

 – A kampány a tartalmát illetően azért aggályos, mert a baloldal a 2019-es önkormányzati választás után ismét a pécsieket akarja becsapni, most nincs más eszközük, mint hazugságokkal a hatalmat megtartani. A városvezetés egy nem létező problémával igyekszik kampányt folytatni, mert valószínűleg ők is érzik, hogy a pécsiek nagyon elégedetlenek velük és az országos dollárbaloldalhoz hasonlóan Pécsen sem állhat túl jól a szénájuk – mondta. – A hazugságokat már megszokhattuk tőlük, de most nem tudni milyen adatbázisból dolgoztak, hogyan jutottak ezekhez a személyes adatokhoz, és még az erről szóló sajtómegkeresésre sem hajlandóak válaszolni. Egy hete bujkálnak a közvélemény elől. Az eset kísértetiesen hasonlít a tavalyi országgyűlési választási kampányban Márki-Zay Péternek és Bajnai Gordonnak a DatAdat csoporthoz köthető adatkezeléssel kapcsolatos visszásságához.

Berényi Zoltán, az ÖPE-KDNP képviselője maga is érintett volt, aki elmondta, hogy Péterffyéktől olyan telefonszámra érkezett hozzájuk hívás, amely mindig is titkos volt, mindeddig nem adták meg senkinek a számukat, de eddig Péterffyn kívül Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hívta fel eddig csak ezt a vonalat politikai célokból. 

Hatósághoz fordulnak

A nemzeti oldal politikusai várják a választ a polgármestertől többek között arra, hogy ki rendelte meg a hívásokat, milyen megbízás alapján, mennyibe kerültek ezek, milyen adatbázist használtak fel. Eddig hallgattak erről, éppen azért, hogy kiderüljenek a részletek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak.  

Valójában álkérdés

A telefonhívásban egyébként azzal az álkérdéssel foglalkozik Péterffy, hogy – miután állítólag 16 befektetői megkeresést elhajtottak –, hogy Pécsen legyen-e akkumulátorgyár. A témát azért erőltetik, mert úgy vélik, hogy ezzel szavazókat tudnak megnyerni maguknak. Csakhogy az MSZP-DK-s polgármester mindeddig nem árulta el, hogy pontosan milyen befektetőkkel tárgyalt - holott ezt képviselőknek megtehette volna - , ha egyáltalán erre egyáltalán sor került. Arról sem beszélt, hogy mégis milyen területre érkeztek volna ezek a gyárak, hiszen Pécsnek egy akkugyárnak megfelelő méretű ipari parkja sincsen. Arról is hallgatnak, hogy egyáltalán megvizsgálták-e komolyabban, szakhatóságok részvételével ezen cégek által javasolt gyártelepítési szándékokat. 

Tizenhat befektetőt küldtek el

Csizmadia Péter leszögezte, Péterffy elküldött 16 befektetőt, de nem lehet tudni, hogy azok milyenek voltak, mit szerettek volna. Jelenleg nincs olyan helyzet, hogy Pécsen akkugyárról kellene dönteni, de bármilyen beruházás, ami alapvetően vagy potenciálisan ártalmas lehet az egészségre, vagy esetleg munkaegészségügyi, környezetvédelmi szempontból nem felel meg, nem támogatandó részükről sem.  

Inkább a buszokról kérdezzenek

A nemzeti oldal politikusai kérdésre válaszolva azt is közölték, hogy álkérdések helyett a pécsi közösségi közlekedés helyzetéről, vagy a pécsi civil szektor átlátható és egyöntetű támogatásáról kellene inkább megkérdezni a pécsieket. 

Hárított az MSZP városi elnöke

A sajtótájékoztatón megjelenő Kaposi Leventétől, az MSZP városi elnökétől megkérdeztük, hogy mit szól az ügyhöz. Azzal védekezett, hogy nem tölt be semmilyen funkciót az önkormányzatnál, majd pedig a Fideszre mutogatott. Szerinte pedig fontos kikérni a pécsiek véleményét, az objektivitás miatt reméli, hogy választ kapnak a kérdésekre, de ő nem tud válaszolni. Azt is javasolta, hogy a párt városházi frakcióvezetőjét keressük a kérdéseinkkel

Érdekesség, hogy Péterffyék már februárban döntöttek az akkugyárról, de a pécsiek véleményére csak két hónappal később kezdtek kíváncsiak lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!