Múltidéző

2023.04.02. 16:29

Két keréken hasítanak már évtizedek óta (képgaléria)

A tavaszi napsugarak évekkel ezelőtt is előcsalogatták a motorosokat.

Zsigmond J.

Fotó: Laufer László

Mint Laufer László fotóriporterünk régi fotóin látszik, a 1970-es, 1980-as és az 1990-es években rendkívüli motorossport-élet zajlott Baranyában. Nem volt ritka, hogy a meszesi homokbánya február végén, március elején már hangos volt a sportmotorosoktól. A Pécsi MHSZ krosszmotorosai és endurósai kezdték meg edzéseiket, hisz nemcsak Pécsen, Baranyában, hanem az ország számos településén várt rájuk verseny, de nemzetközi futamokon is megmérettették tudásukat a pécsi, baranyai versenyzők.

 Nemcsak a sportmotorozás volt népszerű akkoriban, hanem a közutakon való motorozás is. Az 1960-as évek végén Magyarországon a motorkerékpár a legnépszerűbb jármű lett. Minden harmincadik lakosnak volt motorja, s csaknem 450 ezer közlekedett az utakon, Baranyában közel 26 ezer motorkerékpárt tartottak nyilván. 
Sajnos, már azokban az években is több halálos, illetve súlyos motorosbaleset történt. Ezzel egy külön tanulmány foglalkozott, amit Fekete Béla alezredes írt. Ebben megemlítette, hogy 1966-ban a balesetek több mint egynegyedét motorkerékpárosok okozták. Az okok között kiemelte, hogy a balesetek egyik fő oka a motorosok rutinhiánya volt. A tanulmány­író kitért rá, hogy egy motoros évente átlagosan 6-7 ezer kilométert tesz meg, egy autótulajdonos viszont 12-16 ezret. A motorosok védelme érdekében, hogy elkerüljék a súlyos sérüléseket, 1962-ben elrendelték a bukósisak használatát, amely 1965. április 1-től lett kötelező. 
Zsigmond J. 
 

Veterán motorosok és autók gurulnak Pécs belvárosában (2002) 
Fotók: Laufer László

A pécsi műjégpályán jégmotorversenyeket is rendeztek (1989)
 

Sorakoznak a kétkerekűek a Nagy Lajos Gimnázium előtt (1987)
 

Egy komlói gyűjtő az egyik büszkeségével (1995)
 

Motoros akrobaták tartottak bemutatót Pécsen (2003)
 

Mozgáskorlátozott Simson Pécsváradon (1994)
 

Tömeg a pécsi vásárban (1981)
 

Egy ilyen járgánnyal könnyebb volt meghódítani a női szíveket (orfűi kemping, 1993)
 

Motokrosszverseny Abaligeten
 

Motorkiállítás (1988)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!