Megkezdődött az írásbeli

2023.05.08. 10:09

Az Erő legyen veletek, érettségiző diákok! - galéria

Elindult a 2023-as tavaszi érettségi vizsgaidőszak Baranyában is. Május 8-án magyar nyelv és irodalom tárgyból mérettettek meg a végzős diákok.

Cz.E.

Baranyában középszinten 2475 fő, emelt szinten pedig 87 tanuló tette próbára tudását magyar nyelv és irodalomból.
Munkahelyre menet általában betérek egy boltba, hogy egy kis energiát vegyek magamhoz ital és étel formájában. Általában alig találkozok néhány diákkal kora reggel, de május 8-án kivételesen sokan voltak, és mind ünneplőbe öltözve. 

Ez nem is meglepő, hiszen érettségire siettek. 

A polcokról csak úgy kapkodták a muníciókat: szőlőcukor, étcsokoládé, üdítő, péksütemények. Valaki a biztonság kedvéért még egy csomag tollat is a kosárba tett, nehogy a vizsga közben következzen be a baj, hogy kifogy a hónapok óta használt íróeszköze.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban százhatvanöt diák várta, hogy az óra elüsse a 9-et. Ez az időpont kissé meglepődve ért, mert nekem még 8 órakor kezdődött az érettségi, de hát változnak az idők.

A diákok mindent, amit lehetett kipakoltak az asztalokra. Előkerültek a boltban vásárolt termékek, és szinte minden második ember előtt ott volt a szőlőcukor, ami már évek, sőt évtizedek óta az érettségik egyik kötelező eleme.
Az intézmény igazgatója, dr. Zalay Szabolcs elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának jóvoltából egy kisebb energiacsomagot is kaptak az érettségizők, amelyben volt tea és egy energiaszelet is, amelyen a következő felirat állt: Az erő veled van és mi is.

A végzős diákok izgulva, de mosolyogva vágtak neki a megmérettetésnek. A 12/D osztályos Jáger Luca elmondta, hogy a tanórákon elég jól felkészültek, a tanárnőjük minden hasznos tanáccsal ellátta őket, aki most minden bizonnyal jobban izgul, mint ők. Szabó Patrik Dominik, szintén 12/D osztályos tanuló megerősítette Luca szavait, aki arra számít, hogy az érettségi egyszerű lesz, hiszen ez az utolsó a régi hagyományos érettségiből.

2024-ben a magyar- és a történelmi, de az informatikai és a természettudományos tárgyak vizsgái is átalakulnak. A magyar nyelv és irodalomból például nagyobb lesz a hangsúly a tárgyi tudás ellenőrzésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában