Sokan virágosítják a várost

2023.05.05. 16:27

Egy napra piaccá alakult a szép pécsi belvárosi tér - Galéria

„Elmondhatjuk, hogy van jónéhány olyan növény, amire azt gondoljuk, hogy hosszú távon a klímaváltozással divatba tud jönni, és eredményesen gazdagíthatja a lakosság kertjeit”, említette meg Nagy Ervin, Pécs főkertésze a hagyományos pécsi Kossuth téri növényvásáron.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Idén ismét meghirdette a virág és növényvásárt a pécsi Kossuth téren a Biokom Nonprofit Zrt., a városüzemeltető cég. A kezdeményezéshez több kertészet, vállalkozó is csatlakozott. Kedvező árakon kínálták a különféle örökzöldeket, mediterrán különlegességeket, évelő- és szezonnövényeket. 

A kínálatban szerepeltek többek között ciprusok, liliomfák, fenyőkülönlegességek, valódi babérok, cédrusok, korallberkenyék, babérmeggyek, illatcserjék, fűszercserjék és sok más érdekesség, valamint nagy mennyiségben egynyári és évelő dísznövények.

Pécs város főkertésze, Nagy Ervin portálunknak elmondta, hogy a városi növényvásárnak nagy hagyománya van, már a hetediket tartják meg a Kossuth téren, tavasszal és ősszel. A célja az volt, hogy olyan növényeket is megmutassanak a lakosságnak , amely nem annyira elterjedt a faiskolai árusítás körében. Hoztak ki karmazsintölgyet, pisztáciát, cédrusokat, görög jegenyét, örökzöld tölgyet, fűszerbabért.

– Elmondható, hogy van egy csomó olyan növény, amire azt gondoljuk, hogy hosszútávon a klímaváltozással divatba tud jönni, és eredményesen gazdagíthatja a lakosság kertjeit – említette meg Nagy Ervin főkertész, aki hozzátette, hogy nem elhanyagolható, hogy a lakossági zöldterület felületek azok is a város zöldterület rendszerébe tartoznak majd. A főkertész elmondta, hogy sokkal eredményesebben lehet növényt termeszteni a kiskertekben mint a közterületeken, ahol ez sokkal nehezebb, sokkal költségesebb. Nemcsak a Biokom Nonprofit Zrt. volt kint a vásárban, hanem rajtuk kívül hét-nyolc vásáros, helyi kertészet, valamint környékbeli termelő. 

A városi cég mindenkit megkért rá, hogy akciós árakon kínálják a növényeiket. A városüzemeltető cég azzal tudott segíteni a kitelepülő kertészeteket, környékbeli termelőket, hogy az infrastruktúrát elérhetővé tették számukra.

– Most főleg az egynyári növényeket keresik, muskátlit, petúniát, illetve anyák napjára a vágott virágokat – mondta Váradi Krisztián pécsi kertész, aki harmadik éve jött el a virágvásárra, és mit mondta, ősszel is eljő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!