Fenntarthatóság

2023.07.14. 17:30

Az innováció lehet hazánk fő szerepe a klímavédelemben

Milyen szerepe lehet hazánknak a környezeti veszélyek elhárításában, a fenntartható fejlődés elérésében? E fő kérdést jártuk körbe Litkei Mátéval, a Klímapolitikai Intézet igazgatójával, aki a héten tartott előadást a Mathias Corvinus Collegiumban. A szakértő hangsúlyozta, a jövő alakulása elsősorban a politikától és a társadalmi rendszerektől függ.

Mohay Réka

Fotó: Bujdos Tibor

– Milyen hatása lehet Magyarországnak és Európának a fenntarthatóság terén globálisan? Hiszen gazdasági súlyunk és környezeti hatásunk eltörpül a világ nagyhatalmai mellett.

– Az, hogy találunk-e megoldást a fenntarthatósági problémákra, politikai kérdés. Mint ahogy az is, Magyarországon, Európában hogyan tekintünk saját szerepünkre. Ha globálisan nézzük, kis szereplők vagyunk, világszinten nehéz változtatni Kína, India vagy az USA nélkül. Ugyanakkor, ha felismerjük, milyen gazdag természeti kincsekkel rendelkezünk, amelyek erőforrások lehetnek, például a vízkészlet, termőtalaj és a biodiverzitás, akkor olyan intézkedéseket hozhatunk, amelyek védelmezik ezeket. 

Fontos megjegyezni, hogy az olyan gazdasági nagyhatalmak, mint Kína és az Egyesült Államok, a zöld átállást gazdasági lehetőségként kezelik. Olyan technológiákat fejlesztenek és exportálnak, amelyek környezetbarát módon állítanak elő tiszta energiát, emissziómentes járműveket és fenntartható ingatlanfűtési és szigetelési technológiákat. Az USA zöldvállalatokat vonz be, amelyek hozzájárulnak gazdasági növekedésükhöz és exportálják e technológiákat Európába, a kínai vállalatok globálisan vezetik az akkumulátorgyártást. Míg Európában általában az egyéni áldozatok és szigorú szabályozások mentén képzelik el a fenntarthatóságot, addig e nagyhatalmak lehetőségként tekintenek rá.

– Miben emelkedhet ki hazánk? Az innováció a kulcs?
– Ez igen komplex kérdés. Kis ország vagyunk, tehát a globális kibocsátáshoz nem sokban járulunk hozzá. Elsősorban így arra kell koncentrálnunk, hogy megoldásokkal álljunk elő, amelyek a globális problémák elhárításához közelebb visznek. Magyarországon kifejezetten erősek vagyunk a vízipari technológiában, különböző vízszűrők, turbinák, gátak építésében. Úgy gondolom, el kell mennünk például olyan országokba, ahol a sok víz vagy a kevés víz problémája van jelen, és megoldásokat kell kínálni. 

Ez Magyarország számára is kedvező gazdaságilag, illetve a globális kihívások megoldásában is előrébb lépünk. Ugyanez igaz az agrártechnológiákban is. Ha vannak előremutató fejlesztések, mind egyetemi, vagy céges szinten, ezeket az innovációkat kell piacképessé tenni és például olyan üvegházrendszereket telepíteni, amelyek csak megújuló energiahordozókat használnak, automatizáltak és csökkenthető bennük a vegyszerfelhasználás. 

Vagy például olyan öntözőrendszereket kiépíteni, amelyek minimalizálják a vízveszteséget. Magyarország szerepe abban lehet, hogy hagyományosan kiemelkedő szürkeállománnyal rendelkezünk – ezt kell a problémák megoldásának szolgálatába állítani, így az ország javát és a globális problémák megoldását is elősegítjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!