Képeslap, mint hírvivő

2023.08.21. 11:30

Németországig ér a pécsi Néprajzi Múzeum jó híre

Az online és az offline világ egymást kiegészítő módon kapcsolódik össze abban a kedves esetben, amely a pécsi Néprajzi Múzeum dolgozóival történt a múlt héten. Az internet segítségével találta meg az intézményt egy tízéves német kislány, aki képeslapokat gyűjt a világ minden tájáról, s kérte a múzeumot, küldjenek neki egyet Pécsről. A dolgozók örömmel tettek eleget a kérésnek – Burján István főmuzeológus, néprajzkutató mesélt lapunknak.

Mohay Réka

 A történet főszereplője Christine, egy lelkes németországi kislány, aki kapcsolatba lépett a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályával.

– Kedves kolléganőm, Réka mesélte, hogy kaptunk egy e-mailt, egy tíz éves német lánytól, aki egy Pécset bemutató képeslapot kért a múzeumtól. Mókás, hogy a postán nem lehetett ilyent kapni, így máshol kellett keresnünk, de végül természetesen sikerült találnunk egy pécsi lapot a főbb látványossággal

 – mesélte Burján István. A Néprajzi Múzeum közösségi oldalán is megosztottak néhány fotót az elküldött lapról, amelyen a Széchenyi tér, a városháza, a zsinagóga, a városi kisvasút, a Kossuth-szobor, a Pécsi Nemzeti Színház és a székesegyház látható.

– Ráírtunk pár üdvözlő sort németül, a kolléganőm gondosan válogatva jópár bélyeggel is ellátta, majd bedobtuk egy szép piros postaládába és most már gondolom valamerre úton is van. Érdekes, hogy még a postáskisasszony is meglepődött azon, hogy a 21. században is van, aki képeslapot küld – folytata.

De hogy is talált rá Christine a pécsi múzeumra? A válasz egyszerű: a közösségi média és az internet csodái. A múzeum Facebook-oldala és email címe elérhető volt, így a kislány könnyedén kapcsolatba léphetett a múzeummal.

Christine üzenete olyan múzeumra talált, amelynek dolgozói azonnal cselekedtek, hogy megörvendeztessék a leleményes kis gyűjtőt. A múzeum munkatársai nemcsak egy képeslapot küldtek, hanem ízelítőt a város kulturális gazdagságából és példát az emberi kedvességből.

– Ez a kedves eset az egész múzeumban mindenkit feldobott, hogy jé, egy kislány, aki képeslapot szeretne…! Magától értetődő volt, hogy mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk a kérésnek. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy Christine megtalálta a pécsi Néprajzi Múzeumot és a kolléganők azonnal bevetették magukat

 – fogalmazott a néprajzkutató.

Christine kérésének teljesítése nemcsak a várost és a múzeumot hozta közelebb a németországi gyermekhez, hanem minket is emlékeztethet arra, hogy a digitalizált világban sem tekinthetünk el az apró gesztusoktól és az emberi odafigyelés erejétől.

Burján István azt is elmondta, kíváncsian várják Christine visszajelzését, hamarosan ugyanis meg kell, hogy érkezzen hozzá a küldemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!