Ünnepi hétvége

2023.09.02. 07:44

A bányászokat köszöntik Baranya több településén is

A bányásznap alkalmából lesznek rendezvények Pécsett (négy emlékműnél), Komlón és Bakonyán is.

Bama.hu

Fotó: Jose Luis Stephens

A szenesek programjait a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (B. É. K. E.) szervezi és várnak minden érdeklődő baranyai polgárt. 

Ennek keretében a Hősök terei bányászemlékműnél szeptember 2-án 9 órától az ünnepi zenét a Vasasi Bányász Fúvószenekar játssza Vucseta László karnagy vezetésével, Nikolausz Tamás elmondja Mecseki szén című saját versét, az Európa-bajnok Csillag Mazsorett Együttes pedig műsort ad Kelemen Csilla irányításával. A koszorúzáson közreműködik a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász és Lovasíjász Egyesület is. 

Szintén szombaton Pécs-Vasason 14.30 órakor szintén koszorúzási ünnepséget tartanak.

Komlón reggel9 órakor kezdődik a program, elsőként a Civil Ízek Utcájában tehetnek látogatást az érdeklődők, majd ezt követően egész nap várják a gyerekeket és a felnőtteket különböző programokra, koncertekre. Este fél 10-től pedig Majka lép a közönség elé.

Bakonyán pedig elmaradhatatlan az uránbányák bezárása óta az egykori II. üzemiek találkozója. Ezt hosszú időn át május végén rendezték, de most áttették bányásznapra, szeptember 2-án szombatra. Mint Janz Anikó polgármester asszonytól megtudtuk, a bányászemlékmű megkoszorúzása 11 órakor lesz, és emléktáblát avatnak az eddigi találkozók főszervezőjének, Kukai Andrásnak a tiszteletére. Aztán a falu megvendégeli a Millenniumi parkban a több száz főre tehető vendégsereget.

Kővágószőlősön a Zsongorkő Baráti Kör hagyományosan, immár 13. alkalommal szervezi meg szeptember 2-án, fél 11-től a volt MÉV III-as bányaüzemi dolgozók találkozóját a kővágószőlősi általános iskolában. Az ünnepi műsort követően megkoszorúzzák az újtelepi bányászemlékművet, illetve a szakmai előadás és a közös ebéd után kötetlen beszélgetés is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!