Menjünk látogatóba!

2023.09.28. 20:00

Az egész életünket átszövi a tudomány

Minden évben részt vesz a Pécsi Tudományegyetem több kara is a Kutatók Éjszakája programsorozaton. A 2023-as évben, szeptember 29-én az intézmény több mint kétszáz programmal készül a tudomány szerelmeseinek.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A Kutatók Éjszakája esemény ingyenesen látogatható előadásainak skálája igen színes, így biztosan mindenki megtalálja a számára leginkább tetszőt. Mi is szemezgettünk egy kicsit a programok között, és a teljesség igénye nélkül hoztunk egy kis ajánlót.  

Sötét titkok nyomában 

Manapság igen népszerűek a sorozatgyilkosok, abból a szempontból, hogy számos film és sorozat feldolgozza történetüket. Az Állami- és Jogtudományi Karon este 9 órakor tartott előadáson a világ leghíresebb sorozatgyilkosai ismerhetők meg. Az előadó, Dr. Fenyvesi Csaba 140 országban és 35 szigeten járt, így 5 kontinensről gyűjtötte össze kriminális élményeit. 

Tudjuk, hogy mit eszünk? 

Élelmiszerek által okozott fertőzések, mérgezések, élelmiszer hamisítás egyre több ilyen témában hallunk, olvasunk híreket. Ezek jeletnős gondot okoznak a fogyasztók és a hatóságok számára is. Ezekről a problémákról szól az Általános Orvostudományi Kar délután fél 5-ör előadása. 

Bennünk is élnek 

Egy különleges világba invitál az Egészségtudományi Kar délután 5 órai elődása a híres sorozat, a The Last of Us és a valóság találkozásán keresztül. A résztvevők elmerülnek a körülöttünk, rajtunk és bennünk is élő gombák univerzumában. 

A háború következményei 

Mindannyian jól emlékszünk arra a napra, amikor 2022 februárjában háború robbant ki Oroszország és Ukrajna között. Ennek az eseménynek számtalan politikai és gazdasági következménye lett. A Közgazdaságtudományi Kar délután negyed 6-os előadásán a gazdasági hatásokat ismerhetik meg a résztvevők. 

További programokért, részletekért keressék fel a Kutatók Éjszakája és a PTE karjainak honlapját.

Cél, hogy vonzóvá tegyék a tudományt

A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére hívták életre Európa-szerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot 2005-ben. Magyarország egy évvel később csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelynek megvalósulása az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akcióinak köszönhető. A szórakoztató, színes, interaktív programokkal céljuk, hogy minden korosztály megismerkedhessen a kutatások új eredményeivel, valamint, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a kutatók és fejlesztők sokszínű világát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!