Sekély a víziút

2023.10.19. 13:40

Egy méter alá csökkent a Duna vízszintje Mohácsnál, s tovább apad a folyó

Szerdán reggel 83 centiméteres vizet mértek Mohácsnál, s a héten az előrejelzés szerint tovább apad a folyó, megközelítve a valaha mért legkisebb vízszintet.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy sokszor a a személy- és teherhajók forgalmát is zavarja, olykor el is lehetetleníti. Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban,  aminek az oka a csapadékszegény időjárás volt.

Akkor egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál azóta 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak.
Az előrejelzések szerint a vízszint csökkenése Mohácsnál is tovább tart, olyannyira, hogy az előrejelzések szerint bár nem dől meg, de nagyon közel kerül az említett negatív rekordhoz.

Szerdán reggel 83 centiméteres vizet mértek, a következő napok során tovább apad a folyó, szombaton már csak 68-as lesz a vízállás, ami után várhatóan az apadás megáll. Ahhoz, hogy emelkedjen a vízhozam, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, hogy ha Magyarországon esik is az eső, az csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít.

Minden más folyónál - így a Duna esetében is - a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a  mérvadó. Jelentős mennyiség egyelőre ott sem esett, így komolyabb árhullám elindulására nem kell számítani. A rév mohácsi oldalán egyébként megfigyelhető, milyen jó szolgálatot tesz a néhány évvel ezelőtt meghosszabbított rámpa, aminek köszönhetően a komp forgalma zavartalan, nem kellett korlátozásokat elrendelni.

Más kérdés, hogyha tovább csökkenne a vízszint, a hosszabb rámpa is rövidnek bizonyulna, erre azonban valószínűleg nem kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!