Hatalmas volt a tömeg

2023.10.29. 16:20

Eltemették az olasz földről hazaszállított Kopjár József földi maradványait

Komor, szürke késő őszei nap volt 1925. november másodika, mikor a pécsi központi temetőben hatalmas tömeg gyűlt össze.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: © Unger Tamás

Kopjár József a 69. gyalogezredben szolgált, mikor 21 éves korában, 1916-ban az olasz fronton esett el. Bajtársai olasz földbe temették el a fiatalember földi maradványait. Szüleinek azonban nem volt nyugtuk: ha már az életben nem láthatták fiukat viszont, legalább porai közelükben nyugodjanak. Kopjár József földi maradványait 1925. november 1-én, vasárnap reggel temették el Pécsen.

Kopjár József hazatért, ahonnan elindult, a Mecsekaljára. Koszorúk és csokrok tömkelege között a központi temetőben ravatalozták fel Kopjár Józsefet, írta a Pécsi Napló. A lap beszámolója szerint sokan voltak jelen az újra temetésen. A koporsóra három koszorút helyeztek.

– Vezényszó hallatszik és sortűz dördül. Dicsőség az elesett hősnek. A Himnusz hangjai közben tompa koppanások hallatszanak. Hull a rög a koporsóra. Befödik a sírt, s ráhelyezik a koszorúkat azok kivételével, amelyeket a koporsóra tettek. Ezeket együtt földelték el Kopjár Józseffel. Kopjár József magyar földben nyugszik, amelyért életét áldozta – ezekkel a szavakkal vett végső búcsút Kopjár Józseftől a Pécsi Napló. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!