Pályázat is van

2023.10.10. 13:54

Fogy az idő, a falak összeomlása előtt kéne cselekedni

Rendkívül rossz állapotban van a Bóbita egykori épülete a Mária utca sarkán.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Nagymértékben károsodott a tetőszerkezet és a gombásodás idővel a falak kidőléséhez is vezethet.

Mint erről korábban írtunk, az épület teljes felújítása közel 1,5 milliárd forint lenne, ehhez kínálkozik egy, a kormány által kiírt TOP-Plusz-os európai uniós pályázat. Az elmúlt hét során számos ötlet érkezett a pécsiek részéről, mit lehetne kezdeni az egykor patinás helyszínen.

– A közösségi funkciót szeretnénk civil szervezetekkel megosztani, illetve a lakosságot kértük, hogy nyújtsanak be javaslatokat, melyekből több száz érkezett – mondta el Kővári János önkormányzati képviselő, s hozzátette, október végéig várják a javaslatokat, amelyet a novemberi közgyűlésen kívánnak előterjeszteni. A pályázatot ugyanis csak a város nyújthatja be, a rossz állapot miatt viszont mielőbb szükséges lenne beadni. Kővári János elmondta, szakmai és civil vonalról is számítanak a támogatókra. Több civil szervezet is jelezte érdeklődését, valamint Dévényi Sándor építész is az épület megmentése mellett érvel.

 – A Bóbita egykori helyszíne az 1900-as évek elején épült. Pilch Andor pécsi építész tervezte, akit a Zsolnay-kút terveiről is ismerhetünk, s nagyszerűsége miatt gyakran Pécs Gaudijának nevezik. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy a belváros közepén áll egy gyönyörű épület, amely folyamatosan csak pusztul. A belvárosban lennének olyan társadalmi szervezetek, amelyek használni tudnák az épületet. A védett belvárosban nem szabadna ennyire elhanyagolni egy épületet, amely szerves része Pécs építészeti múltjának és, reméljük, hogy a jövőjének is – fogalmazott Dévényi Sándor.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!