Etnobotanika

2023.10.28. 11:00

Hogy mostak kezet eleink szappan nélkül?

Az április végén indult, azóta már csaknem 3500 ember által követett Etnobotanika Facebook-oldalt végignézve is szembetűnik a témák sokszínűsége.

Balikó Gergely

A teljesség igénye nélkül szeptemberből a mindenfajta erjesztéssel feldolgozott növényeket összesítő tanulmányt, augusztusból pedig a tavalyi Nagyboldogasszony-napra kötött, szentelt gyógyfűcsokrot találni. 

Olvashatunk a Magyarországon régen fogyasztott vadzöldségekről, továbbá arról is, hogy miért láthattak a régiek lózsályát a lókupeceknél annak idején, és milyen virággal „búgatták” az uborkát. 

Dénes Andrea a Dunántúli Naplónak elmondta: a Facebook-oldalt azért is indította, mert múzeumi munkahelyén az etnobotanika egyik kutatási témája, amelynek eredményeiből a tervek szerint könyv is készül. A vad- és kerti növények egykori használata rendkívül gazdag volt. Vadon termő táplálék- és gyógynövényeken kívül olyan háztartási célokra használt növények is nagy számban váltak ismertté a kutatás során, amikre nem is gondolna az ember – fűzte hozzá. 

Mintegy 150 fajt használtak ilyen célokra, köztük seprűkötéshez, de mosáshoz, súroláshoz, szappanozáshoz is. A mezei munkák közben elköltött ebéd előtt például a frissen szedett szappanfűvel vagy más – szintén jól habzó – szegfűfélékkel szappanozták a kezüket – mesélte Dénes Andrea, jelezve, hogy az etnobotanikai oldalának profilképe is egy szappanfűtől habzó gyerekkéz fotója. 

Nagy számban voltak még illatosító, valamint rovar- és kártevőűzésre használt növények. Fagyöngyből kiváló légyfogó készülhetett, tarackból súroló. Erős köteleket fontak hársfaháncsból, iszalagból, sásból vagy csalánból is. Utóbbi növényt a halászok is használták szükségkötél készítésére. Az Etnobotanika-oldalon hozzászólóktól én is sok információt kapok ezekről a régi dolgokról. 

Azt, hogy e különleges és felelevenítésre érdemes ismeretek iránt hányan érdeklődnek, jól mutatja, hogy előfordult egy téma akár félmilliót is meghaladó elérése is. Ilyen volt például a csipkelekvár-főzés Andrea 29 ezer ember által követett Erdőkóstoló közösségi oldalán. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az általa igen kedvelt csalán főzése és más kevéssé ismert vadnövények vagy gombák persze nem kapnak ekkora érdeklődést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!