Közösségi tér

2023.10.28. 14:00

Teljesen megújult a falu felzárkózását segítő Jelenlét Pont

Megújult és közösségi épülettel bővült a Katolikus Karitász piskói Jelenlét Pontja – a Szent Anna Ház átadó­ünnepségét a közelmúltban tartották.

Wald Kata

Forrás: Katolikus Karitász

Összesen tizenegy Jelenlét Pontot működtet a Katolikus Karitász Baranya falvaiban, a „Felzárkózó települések” program keretén belül – ezek célja, hogy a segélyszervezet személyes jelenlétével támogassa a közösségek fejlődését. A piskói létesítmény megújult – a mostantól Szent Anna nevét viselő Jelenlét Pont jelentős korszerűsítésen esett át, és egy pajtából kialakított közösségi térrel is bővült. Az épület­együttes szolgáltatótérként funkcionál, illetve a közösségi programok központi helyszíne is egyben – a Szent Anna Házzal Piskó lehetőséget kapott a közösség további erősítésére, a létesítmény ünnepélyes átadóját a napokban tartották. 

A „Felzárkózó települések” programot Magyarország kormánya 2019-ben indította el azzal a céllal, hogy hazánk 300 legszegényebb településének fejlődését elősegítse, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának módszerét alapul véve, évről évre bővítve a résztvevők körét. A program mindennapos működése során kiemelt szerep jut a szociális munkának, az egészségügyi alapellátást támogató helybe vitt szűréseknek, az élet első ezer napjára fókuszáló fejlesztéseknek, a nehéz sorsú gyermekek problémáira reagáló közösségi pedagógiának, a munkába állást elősegítő felkészítésnek, a lakhatási körülményeket javító programoknak, és a megújuló energia közösségi célú hasznosításának is. 

A Katolikus Karitász tizenegy baranyai településen valósít meg diagnózis alapú, jelenléti módszertanra épülő fejlesztő programokat a „Felzárkózó települések” projekt részeként, egyedi helyzetfelmérés szerint kialakított komplex módszerekkel. – Cél a leszakadó települések szociális és infrastrukturális adottságainak fejlesztése, és az ott élők életében előremutató változások előidézése – közölték. 

A piskói Szent Anna Ház átadóünnepségén beszédében Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, a humanitárius szervezet összefoglalója szerint a közösség és a család erejét emelte ki: – 2021 óta munkánknak köszönhetően Piskón aktív közösségi élet alakult ki, így jó szolgálatot fog tenni a pajtából létrehozott közösségi tér. A Jelenlét Pont nevét is a helyiek választották, így mostantól Szent Anna fogja őrizni az itt zajló életet – hangsúlyozta az igazgató. Egyben rámutatott, hogy a karitász szolgáltatásinak fókuszában a gyerekek és gyerekeket nevelő családok állnak, hogy komplex segítségnyújtás révén lehetőséget kaphassanak kitörni nehéz helyzetükből. – Ez annál is inkább indokolt, mert a település 228 fős lakosságának közel negyedét gyerekek alkotják – emelte ki az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!