Hiányérzet

2023.11.29. 07:00

A DK-s vezető 2023-ban nem talált védendő pécsi értéket

Egy év alatt nem találtak semmilyen védendő pécsi értéket a Gyurcsány Ferenc égisze alá került baloldali önkormányzatnál, így nem is tudtak miről beszámolni.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A miután a minap Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy újra Péterffy Attilát indítja polgármesternek jövőre, különösen lényeges, hogy a város kulturális területékért felelős DK-s alpolgármestere, Zag Gábor milyen "munkát" lát el. A baloldali politikus jellemzően minden kényes ügyet megpróbál elkerülni, de belefutott már olyan botrányba, mint amikor azt a Böszörményi Istvánt javasolta a város arculatát meghatározó testület tagjának, aki a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának ajtajára rajzolt falloszt, korábban pedig öngyilkosságokról szóló, akasztott nőket festett garmadával. Zag most azonban más területről jelentkezett, a magyar nemzet pécsi értékei kapcsán azonban csak arról tudott beszámolni, hogy mennyire nem találtak pécsi értékeket. 

Zag Gábor a Pécsi Értéktár munkájának idei beszámolója kapcsán ugyan azt közölte, hogy "a törvény értelmében örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit mindenre kiterjedő értéktárban kell összesíteni", de az idei év kapcsán az ezeréves múlttal rendelkező Pécsről semmit nem tudott felmutatni.

Mint közölte, a Pécs Értéktárral kapcsolatos munkát jelenleg a Kulturális Bizottság látja el, amely azonban mindössze arról tudott beszámolni ennek kapcsán, hogy a Pécsi Férfikar Alapítvány részt kíván venni programjával a HUNG-2023 pályázaton, amihez a helyi értéktár bizottság támogató nyilatkozatára volt szüksége, ezt meg is kapta. 

Az értéktár kapcsán azonban semmilyen további munkát nem végezte, de azért a városlakókra mutogattak, hogy "több alkalommal" tettek közzé az önkormányzati lapban "felhívást annak érdekében, hogy a pécsi polgároktól és szervezetektől beérkezzenek azon kezdeményezések, amelyek az értékek Pécsi Értéktárba történő felvételére irányulnak, de ilyen felterjesztési kérelem idén nem érkezett".   

A Kulturális Bizottságot egyébként az a baloldali koalíciót erősítő P. Horváth Tamás vezeti, aki megválasztása előtt még például a pécsi ókeresztény sírkamrákat úgy minősítette, hogy azok "vacak szarkofágok, semmi truváj".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!