Impozáns képet mutatnak a számok

2023.11.18. 14:39

Mérleget vontak a jubileumon: a pécsi az ország egyik legerősebb egyetemi sportirodája

A PTE Sportiroda működésének eddigi mérlege a számok tekintetében: mintegy 350 sportesemény, és az azokon részt vevők száma erősen közelíti a 30 ezret. Magyarország egyik legerősebb ilyen egyetemi intézménye tízéves lett.

Balikó Gergely

Forrás: PTE Sportiroda

Az alkalomból Hári József, az iroda vezetője felidézte: a sportirodai hálózatot országosan 2013 őszén indították el a magyar kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség támogatásával. Az egyetemeken megalakult sportirodák többsége három fő cél megvalósítására szerveződött. 

A szakember ezek között említette a kettőséletpálya-modell bevezetését, amelynek célja a kimagaslóan jól sportoló egyetemi hallgatók tanulmányainak segítése és ezzel is az élsportban tartásuk. Feladatuk továbbá a MEFS által szervezett Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság versenyekre az egyetemi hallgatók, versenyzők eljuttatása, versenyeztetése. Hári József kimagasló eredménynek értékelte, hogy tavaly a PTE lett az összetett egyetemi bajnok. 

A sportiroda másik fontos célja pedig a tömegsport, szabad­idősport irányába minél több hallgató megmozgatása, a sportolók létszámának emelése. A PTE Sportiroda 2013. szeptemberi megalakulása óta mintegy 350 saját rendezésű szabad­idős sporteseményt szervezett több mint 30 sportágban. 

Hári József tájékoztatása szerint 2018-tól kezdődően a sporttal foglalkozó egység elindította a „dolgozói sport” elnevezésű programsorozatát, amelynek keretein belül kifejezetten a munkatársakat, valamint családtagjaikat kívánta megszólítani a rendezvényeivel. 

A sportszakember az iroda fontos feladatának nevezte a városi sportegyesületekkel való kapcsolattartást. Azokon belül is kiemelt jelentőségű a PEAC-cal folytatott együttműködés, amelynek a PTE Sportirodája három szakosztályt is „ajándékozott”, köztük a tavaly világbajnoki címet nyert sárkányhajó-szakosztályt. 

Hári József kiemelte azt is, hogy amióta működik a sportiroda a PTE minden évben ott van az ország első három-négy legsportosabb egyeteme között, 2018 pedig elnyerte Az Év Legsportosabb Egyeteme címet is, sportolóik pedig a nemzetközi megmérettetéseken is sorra sikerrel szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!