Vége az elárasztásnak

2023.11.28. 16:40

Megoldódott a Zrínyi utca csapadékvíz-elvezetése Szalántán

Főpróbának is tekinthették a Szalánta Németi településrészen élők a tegnapi esőzést, hiszen lezárult a településrészen a csapadékvíz-elvezető rendszerek kialakítása, felújítása.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A víz most is folyt, ám az elkészült beruházásnak köszönhetően ezúttal nem az úttesten – mindent elöntve – hanem az árokban. Hitre Gabriella, Szalánta polgármestere elmondta, 2022. május 28-án és július 9-én, és a korábbi években is több alkalommal az esőzések teljesen elöntötték Németi településrészt. Az önkormányzat a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében mintegy 109 millió forint támogatást nyert a probléma megoldására, melynek köszönhetően Németiben 7-800 méter hosszan újultak meg a vízelvezető árkok, emellett a falu három bevezető részéről kicserélték, illetve felújították az iszapgyűjtőket és lefolyást lassító szigeteket is kialakítottak, hiszen korábban olyan sebességgel zúdult le a csapadék a település ezen részén, hogy a buszmegálló teljesen vízben állt. 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy próbáljunk igazodni azokhoz a körülményekhez, amelyek a hétköznapokban is elérnek bennünket. Másképp alakulnak az évszakok, az eső pedig, amikor kell, akkor általában nem esik, amikor pedig esik, akkor szélsőségesen sok, és egyszerre. Szalánta-Németi életében ez a probléma a hétköznapokat keserítette meg az emberek számára. Elmondta továbbá, hogy az elmúlt években számos beruházást sikerült megvalósítani a településen a pályázati forrásoknak köszönhetően, a jelenleg is folyamatban lévő szennyvízberuházás kellemetlenségeiért pedig türelmet kért a helyiektől.

 

Junácski András, a Baranya Vármegyei Önkormányzat alelnöke elmondta, a TOP keretében Baranyában 49 projekt vonatkozott a csapadékvízelvezető-rendszerek felújítására, melyre összesen 6,1  milliárd forintot fordíthatott a vármegye. Az újabb, TOP Plusz pályázatokkal 37 település nyert a csapadékvíz-elvezetés rendezésére forrást, mindösszesen 3,3 milliárd forint értékben. Ezen projektek kivitelezése is hamarosan megkezdődhet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!