Színi előadás a segítőknek

2023.12.03. 16:40

A rekorder száznegyvenhétszer adott már saját véréből

A többszörös véradókat köszöntötte a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezete december 1-jén, az Orfűn rendezett ünnepségen - a meghívottak között volt százhússzoros és száznegyvenhétszeres véradó is.

Wald Kata

Fotó: Sipeki Péter

A Magyar Vöröskereszt 1987-ben határozott arról, hogy november 27-ét a Magyar Véradók Napjává nyilvánítja, így a dátumhoz közeli időpontban rendezik meg országszerte a véradóünnepségeket. A többszörös véradókat a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezete december 1-jén Orfűn köszöntötte - a meghívottak között volt százhússzoros (Rózsa Zoltán Szigetvárról) és száznegyvenhétszeres (Cser Zoltán Ófaluról) véradó is.

- Baranyában hosszú évek óta hagyomány, hogy a november 27-ét követő szombati napon ünnepség keretein belül köszöntik a vármegye többszörös, jubiláló véradóit - emelte ki Udvaros Renáta, a szervezet Baranya vármegyei igazgatója. Az ünnepségre ezúttal is olyan önkéntes véradókat vártak, akik huszonötnél többször adtak vért, így idén a megjelent véradók száma 59 fő volt. 

- Sajnos évről évre csökken az önkéntes véradók száma, így a legfontosabb feladatok egyike a fiatalok ösztönzése a véradásra és a jelenlegi véradók megbecsülése. A lakosság öt százalékának kellene vért adnia a biztonságos ellátás érdekében, ezért a véradók toborzása a vármegyében állandó és folyamatos, amelybe a területhez tartozó kistelepüléseket is bevonjuk - hangsúlyozta az igazgató.

Az ünnepségen részt vett Horváth Péter Zsolt a Magyar Vöröskereszt főigazgató- helyettese, aki megköszönte a véradók önzetlenségét és a véradásszervezők munkáját. 

Az Év Véradóbarát Munkahelyének elismerését Prof. Dr. Betlehem József a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese vette át: az egyetem hallgatói az Országos Felsőoktatási Véradóversenyeken is jól szerepelnek, a PTE és a Vöröskereszt kapcsolata példaértékű. Hatszáz körüli véradót köszönhetünk az egyetemnek évente.

2022-ben a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége alapított egy új elismerési formát, Bátorság – díj Véradásért elnevezéssel, amelyet az a felsőoktatási intézmény kap meg, amely egy év alatt a hallgatói létszámhoz képest a legmagasabb arányszámú véradói regisztrációt produkálja. Ezt a díjat idén a Pécsi Hittudományi Főiskola nyerte el.

Az ünnepelt vérdók, akiket a segíteni és tenni akarás jellemzi, szerényen, mégis büszkén vették át az elismerő okleveleket, majd közös ajándékként a Pécsi Harmadik Színház előadásában a Közjegyző az emeleten című előadást tekinthették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!