Képet is küldhetnek

2023.12.01. 07:00

Hamarosan vágnak, a Nordmann és a luc idén is népszerű

Rövidesen megjelennek Baranyában is a fenyőfaárusok. Milyen árak várhatóak? Mikor kezdődik el a vágás? Egy őstermelő házaspártól kaptunk választ a kérdéseinkre.

Tóth Viktória

Vassné Keszler Linda őstermelő, fenyőfavásár.

Fotó: L.P.

Már egy hónap sincs vissza karácsonyig, jócskán benne vagyunk az ünnepi készülődésben. Egy-két hét múlva pedig már a fenyőfaárusok is megjelennek a bevásárlóközpontok parkolóiban, a piacokon. Vass Szabolcs és Vassné Keszler Linda hét éve ismerték meg egymást, Szabolcs zalai származású, fenyőfa őstermelő, több mint 30 éve ezzel foglalkozik. Linda mindig is szerette a karácsonyt, nem volt kérdés számára, hogy besegít a férjének, s mára már ő is őstermelő lett. Zala vármegyében 6 hektár területük van, Kozármislenyben pedig van 1 hektár 2000 lucfenyővel, amit hét éve ültettek be, valamint Nordmann-fenyőik is vannak. 

„Az élete a hivatása” 

A zalai területről november közepén szokták elkezdeni kivágni a fákat, ezek egy részét a pesti nagybani piacra viszik fel értékesíteni. Ám ott vannak olyan eladók, akik külföldről hoznak be fenyőket, 3000 forintért adják a másod­osztályú fákat. Ennek hatására a magyar őstermelők itthon is csak nyomott áron tudják eladni a fákat, holott ez nem éri meg számukra. 

– A férjemék kitartanak, ő ebben nőtt fel, ez az élete, a hivatása – fogalmazott Linda. – Három évvel ezelőtt Kozármislenybe költözött hozzám Szabolcs, ekkor jutott eszünkbe, hogy az interneten meg lehetne hirdetni a fákat. Készítettünk tehát egy katalógust, lefotózunk minden eladásra váró fenyőt, a vásárlóink innen tudnak választani, mi pedig elhozzuk nekik Zalából a szimpatikus fát. 

Háznál is árulnak majd 

Kozármislenyi területükön mi is jártunk, sétáltunk egyet a sok-sok fenyő között. Mint megtudtuk, a Nordmann-fenyőnek kell 10–12 év mire eladható lesz, a luc 5-6 év alatt eléri az eladási méretet. A házaspár baranyai földjén személyesen is meg lehet nézni a fákat, elő lehet rendelni, és háznál december 15-től árulnak. 

– A lehető legkésőbb vágjuk ki a fenyőket, nagyon frissen viszik el tőlünk a vevők. Volt már rá példa, hogy egy Nordmann 3-4 hónapig is megmaradt egy családnál. Őstermelőként őszintén elmondhatjuk, hogy annál jobb érzés nincs, mint amikor a vásárlók képet küldenek a feldíszített karácsonyfájukról. Arról a fáról, amit mi éveken keresztül gondoztunk, és most elnyerte végső formáját, beteljesítette küldetését – mondta Vassné Keszler Linda. 

Ezek a legnépszerűbbek 

S, hogy milyen fenyőt választ a legtöbb család? Mint mondták, a Nordmann nagyon népszerű, nem hullik, tartós, de a lucot is sokan szeretik az illata miatt. Sokan választanak földlabdás fenyőt, amit később kiültetnek a kertbe. Lindáéktól 60 centis fát is kértek már, de 3 és fél méterest is adtak már el. A legtöbben viszont 2,2 méteres és afeletti fát vesznek tőlük. 

Mennyire kell a pénztárcánkba nyúlni idén a fenyőválasztásnál? 

Linda és Szabolcs termelői áron adják a fákat, nekik így is megfelelő. Náluk az 1–1,5 méteres Nordmann 6000 forint, az 1,9–2,1 méteres 9000, a 2,5–2,8 méteres pedig 15000 forintba kerül. Az 1–1,4 méteres lucfenyő 3500 forint, az ennél magasabb 4500. A kereskedőknél, viszonteladóknál pedig nem ritka, hogy egy 1,5–2 méteres Nordmann 18–25 ezer forint körül van. De nekik fizetniük kell áramot, bérleti díjat stb., így érthető, hogy drágábban kell adniuk a fákat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!