Irány Máriakéménd!

2023.12.07. 18:50

Kettős jubileumot ünnepel a kegyhely, gyalogos zarándoklat indul Szederkényből

Kettős jubileumot ünnepelnek ezen a hétvégén, december 8-án Máriakéménden: 270 éves a Nagyboldogasszony-templom, és 250 éves a kegyhely. 

Wald Kata

– Ebből az alkalomból Mária-napi jótékonysági gyalogos zarándoklat indul Szederkényből Máriakéméndre – adta hírül Biki Endre Gábor templomgondnok. A zarándokok Szederkényben a Rákóczi Ferenc utcai buszmegállóban 10.20-kor találkoznak – ide Pécsről, Mohácsról és Pécsváradról is érkezik erre az időpontra menetrend szerinti járat. A résztvevők a megújult tájház megtekintését, valamint mézes sütemények kóstolóját követően a szederkényi szőlőhegy, Monyo­ród, erdei szurdok, Margaréta-szobor, Szent Márton-templom, Kéméndi-kereszt útvonalon jutnak el a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplomhoz. 

A táv nyolc kilométer, a részvételi díj tetszőleges. A program során befolyt összegeket a máriakéméndi kegyhely felújítására és működtetésére fordítják. A kegytemplomban 16 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Kovács József püspöki titkár mutat be. 

– A máriakéméndi kegyhely az év bármely részében látogatható, a Nagyboldogasszony-kegytemplomban kérhető idegenvezetés – közölte a templomgondnok. 

A kegytemplom és a Mária-­kegyhely történetének ismertetésén túl szívesen bemutatják az egykori műemlékrendház és kolostor épületét, annak értékeit, mely évszázadokon át plébániaként működött, jelenleg pedig zarándokszállás. A kegyhely parkjában is lehet egy sétát tenni, ahol szép keresztút található, valamint megismerhető a világhírű Zsolnay-angyalszobrok és a Magyarok Nagyasszonya-dombormű története is az idegenvezetés során. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!