Az egészségügyi szakmákat népszerűsítik

2023.12.01. 13:43

Nyolc baranyai általános iskolával kötöttek most együttműködést az utánpótlás jegyében

Az általános iskolás gyerekek számára sokszor nagyon nehéz a döntés, hogy hova menjenek továbbtanulni, milyen szakmát válasszanak. Ezt a döntést segítheti a PTE Egészségtudományi Kar „Modern Egészségügyi Életpályamodell Program” partneriskoláival történő együttműködése, melyet pénteken írtak alá az ETK épületében.

Tóth Viktória

Fotó: T.V.

Az eseményen részt vett Ruzsa Csaba Pécs alpolgármestere, Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja, Tóth László Ákos a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója, Zsúdel Antónia Orsolya, a PTE Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola igazgatója és Käszné Lebő Zsuzsanna, a Mohácsi Tankerületi Központ igazgatója. A dékán beszédében kiemelte, fontos, hogy az egészségügyi szakmában az utánpótlás megmaradjon, erősödni tudjon.

– Hiszen a térségben lévő emberek életminőségének javításához mi ezzel tudunk hozzájárulni

 – mondta Ács Pongrác. – Nagyon fontos dolog, hogy az általános iskolások adott esetben el tudnak menni és a SZESZI-ben belepillanthatnak abba, hogy az egészségügyi szakmák hogy néznek ki, beleláthatnak egy kicsit ennek szépségeibe. Nem titkolt célunk, hogy megtaláljuk azokat a gyermekeket akik később a felsőoktatásban is az egészségügyet választják.

Zsúdel Antónia Orsolya pedig arról beszélt, hogy jelentősen növeli tudták a tanulói létszámukat. Az iskola már nem csak egészségügyi ágazaton képez szakembereket hanem a sport és a szociális szférába is. A 2024/2025-ös tanévtől a nagy érdeklődésre való tekintettel az élsportolók, sportolni vágyók és a sportot szerető tanulók is magasabb létszámban jelentkezhetnek a SZESZI-be. Mint mondta, jelen együttműködés megerősíti a meglévő kapcsolatot a most kiemelt nyolc baranyai általános iskolával. A következő partneriskolák képviselői voltak jelen az eseményen: Kozármislenyi Janikovszky Éva, Pécsi Bánki Donát Utcai, Pécsi Belvárosi, Pécsi Testvérvárosok Terei, Pécsi Illyés Gyula, harkányi Kitaibel Pál, siklósi Táncsics Mihály, és a Villányi általános iskolák.

– Az elkövetkezendő időben még több általános iskolával szeretnénk stratégiai partnerségi együttműködést kötni, hiszen mindannyiunk célja a minőségi szakemberutánpótlás biztosítása a technikumok és a felsőoktatás szintjén is 

– zárta le gondoltait Zsúdel Antónia Orsolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!