Havas telek

2024.01.21. 07:00

A hófehérbe bújt táj belopta magát a szívekbe (galéria)

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A Mecsek vidékén, Baranyában az elmúlt évtizedekben a téli hóesések sokak számára örömteli közösségi pillanatokat teremtettek, különösen a gyerekek számára. Az utcák csendesek lettek, a házak tetejét hó takarta, és a Mecsek lankás dombjai fehér lepelbe burkolóztak. A kisebbek és nagyobbak egyaránt elszabadultak, lelkesen vetették bele magukat a lankákon való siklásba szánkóikkal vagy éppen síléceikkel, erre a mecseki lejtők kiváló terepet biztosítottak. Mások pedig hóembert, hóangyalt készítettek, de a hógolyócsaták is nagy népszerűségnek örvendtek. Az 1990-es években, mint egyik fényképünk tanúsítja, alkalmasint még a lovasszánok is előkerültek. 

Nagy élményt jelentett, amikor a Malomvölgyi vagy az Orfűi tó jegén lehetőség nyílt a korcsolyázásra, a természetben töltött idő így még emlékezetesebbé vált: sokszor reggeltől estig, szendvicsekkel, termoszokkal felszerelkezve indultunk útnak, hogy a jeges siklás minden pillanatát kihasználjuk. 

Az utóbbi években Baranya kevésbé bővelkedett a nagy havazásokban, az utóbbi napokban azonban visszatért egy kis időre a télies hangulat. A Mecsek újra fehérbe öltözött, a régi téli emlékeink pedig jó eséllyel köszönnek vissza. A szánkók előkerültek a padlásokról, a gyerekek vidáman csúsznak a dombokon, éppen úgy, mint régen. 

Bár a hideg időjárás nem mindenki kedvence, a legtöbb gyerek szívében a hóesés a játék és a szabadság érzését idézi. A fehérbe burkolt téli tájon olyan emlékek születhetnek, amelyek mint a hó leplébe simuló nyugvó lábnyomok, kitörölhetetlenül végigkísérnek az idők során. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!