Családi körben

2024.01.19. 14:00

Az elmúlt évben harmincöt otthonszülés zajlott a Dél-Dunántúlon

A Dél-Dunántúlon 2023-ban 41 tervezett otthonszülést jegyeztek, ebből 35 indulhatott meg intézeten kívül. A tapasztalatokról, gyakorlatokról, biztonságról és arról, emelkedő-e az erre vonatkozó nyitottság a térségben, Bóni Tünde bábával beszélgettünk.

Mohay Réka

Fotó: Jonas Torres

Bóni Tünde szerint a Dél-Dunántúlon a Covid-járvány hatására kezdett növekedni az otthonszülések száma. (Budapesten már régebb óta népszerű e lehetőség.) A kórházi szigorítások, az apák korlátozott jelenléte és a szabad szülészorvos-választás megszűnése miatt többen kezdték el fontolgatni az otthonszülést. A pároknak szimpatikus, hogy közösen készülnek fel ilyenkor, és biztosan tudják, ki fogja kísérni a szülésüket. Bóni Tünde elmondta, míg a többség továbbra is a generációkon át megszokott kórházi körülményekben gondolkodik, évente körülbelül 35-40 otthonszülés tekinthető reálisnak a Dél-Dunántúlon. 

Az otthonszülés nem mellőzi a szakmaiságot 

Kiemelte, az otthonszülés nem szakmaiságot mellőző választás, a biztonságot előtérbe helyező szakmai protokollok alkalmazása a bábák számára kötelező, s komoly felkészülés, állandó tanulás övezi a szakmát. Egy szülésre a bábák mindig ketten, megfelelő eszköztárral érkeznek, még oxigénpalackkal is felszerelkezve. A párok részletes, több alkalmas tanfolyamokon kell, hogy részt vegyenek. 

Hangsúlyozta a lelki folyamatok fontosságát, amely nem azt jelenti, hogy mellőzik a fizikai szempontokat. – Az otthonszülés során a pszichológiai tudás és lelki folyamatok is meghatározó szerepet kapnak a test működésére gyakorolt hatásuk miatt – mondta. 

Egyénre szabott kísérés során segítik a családokat 

A családok leggyakoribb kérdéseiről, kihívásairól is kérdeztük Bóni Tündét. Elmondása szerint minden család más és más kihívásokkal szembesül. Fontosnak tartja ezért a személyre szabottságot. Kiemeli, minden nőnek másféle kísérés adja meg a biztonságérzetet. A szülést segítő hormonok optimális működése érdekében fontos, hogy a nő nyugalmi állapotban legyen. – Az egyénre szabott kísérés meghatározó szempont a bábák munkájában. Van, aki számára segítség, ha a bábák inkább a háttérben vannak jelen, míg másoknak folyamatos inspiráló mondatokra, érintésre, biztató jelenlétre van szükségük – mondta el Bóni Tünde. 

Komplikációkezelés és gátvédelem a fókuszban 

Arról is szót ejtettünk, miként kezeli az otthonszülések során esetlegesen felmerülő komplikációkat? Bóni Tünde elmondta, az otthonszüléseknél 90 százalékban olyan szakmai támogatásra van szükség, amely bábai kompetenciakörbe tartozik. Az esetek 10 százalékában szállítják csak kórházba az édesanyákat, többnyire a szülés nem megfelelő haladása miatt. Az otthonszülést vállaló bábák speciális képzései túlmutatnak a hagyományos szülésznői képzésen. 

Azt is hangsúlyozta, a gátvédelem kiemelten fontos az otthonszülések során. Elmondta, még nem volt szükség gátmetszésre az általa kísért szüléseken. Nagy hangsúlyt fordítanak a megfelelő előkészítésre, például meleg vizes borogatással, valamint különböző pozíciók alkalmazásával, amelyek segítik a gát védelmét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!