Tanácsadókra költenek

2024.01.31. 17:31

Bűnügyi eljárások árnyékában: Pécsen csődkormányzás lehet

A baloldali városvezetők a választás évében várhatóan úgy alakítják a költségvetés számait, hogy azzal a saját választóikat megnyugtassák, de továbbra is óriási kérdés, miért vannak Péterfy Attiláék ideje alatt is Pécsen a baloldal szerint csak csődbiztosnak nevezett kincstári szakemberek a városházán.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt években milliárd körüli összeget költöttek el a baloldaliak tanácsadókra, luxus polgármesteri autóra, megemelt képviselői és cégvezetői fizetésekre, a több alpolgármesterre, a városházi propagandaosztályra és sajtóra.

A kormányt szidták, de több pénzt kaptak

A balos politikusok és hold­udvaruk kiszolgálása mellett kormányellenes kirohanások sorozatát indították, holott 2023-ban már 20 milliárd forint körül volt az állami támogatás összege, ami 2019-ben, tehát az előző városvezetés utolsó évében még csak 12 milliárd körül volt. A korábbi években értelemszerűen még kevesebb, a korábbi 40 milliárdos baloldali adóssághegy és a szerkezetátalakítás után 2018-ra tudott eljutni a város oda, hogy pozitív mérleggel zárt.

A 2019-ben hatalmat Gyurcsány Ferenc jelenlegi és korábbi jelöltjével, Péterffy Attilával megszerző baloldal ezért 4,5 milliárdos plusszal vette át a stafétát az előző városvezetéstől, elődeik ráadásul addigra számtalan fejlesztést lezártak, vagy útjára indítottak. A nemzeti oldal szerint most ezeket a projekteket fejezték be, azokat is kapkodva, kaotikusan, mert előtte évekig nem csináltak semmit.

Be sem fejezték a projekteket

Ezek között vannak olyanok is, amiket aztán még mindig nem fejeztek be: a Diána téren a zöldterületen és a botrányos fairtásról hírhedtté vált piacnál is dolgoznak, ahogyan a Nagy Jenő utcában is javában zajlanak még a munkálatok. Több, általuk befejezett projekt kapcsán pedig a pécsiek számoltak be komoly minőségi kifogásokról. Elég csak arra gondolni, hogy Péterffy Attila városvezetése vette át a később megsüllyedt Mártírok útját, de az elkészült óvodák esetében is beázásra, az utaknál pedig a hullámosságra, a fedlapokra panaszkodtak.

A jobboldal részéről már korábban kijelentették azt is, hogy mindeközben úgy adósította el a várost a Péterffy–Gyurcsány-szövetkezés, hogy nem látszik, mire költötték el a milliárdokat, hiszen még a korábbi városvezetés projektjeit fejezik be.

A baloldali önkormányzat által felvett EIB-hitel miatt ráadásul a város adósságállománya 16 milliárd körül mozog, amelynek törlesztése 2027-ben egymilliárd körül lesz, és még 2048-ban is a városlakók fizethetik vissza – a mostani városvezetés ekkora már bizonyára messze lesz a városi kasszakulcsoktól.

Kölcsönből fizették ki az adót is

A jobboldal részéről már többször felvetődött az a kérdés is, hogy a jelenlegi baloldali koalíció által csak csődbiztosoknak nevezett államkincstári szakemberek miért vannak a városházán jelenleg is? Súlyos likviditási gondokat jelez az is, hogy tavaly a Tüke Busz Zrt.-nek egy adónem kifizetésére adtak kölcsön közel 400 milliót, hogy ahhoz is EIB-hitelt vettek igénybe, mert sem a cégnek, sem az önkormányzatnak nem volt a számláján ennyi pénze. Szintén súlyos gazdasági problémákra utalhat az is, hogy a pécsi városháza egyszerűen leemelt 400 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról.

Nyomoznak a hatóságok hivatali visszaélés miatt

Az ügyben a Baranya Vármegyei Főügyészséghez tavaly ősszel érkezett bejelentést a vádhatóság feljelentésként értékelte, és továbbította a Baranya Vármegyei Rend­őr-főkapitányságnak, amely nyomozást rendelt el hivatali visszaélés miatt.

Egyébként EIB-hitelt használtak fel akkor is, amikor egy el nem végzett munka után 15 milliót fizettek ki egy, a városházán rokoni kapcsolatokkal bíró vállalkozónak – ez ügyben is nyomozás indult azonban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!