Elismerés

2024.02.25. 08:40

A Mecseki Fotóklub bekerült a Pécsi Értéktárba

A Mecseki Fotóklub a megyei önkormányzat döntése nyomán a Pécsi Értéktár fontos eleme lett.

Mészáros B. Endre

Illusztráció

Fotó: Virrage Images

 A magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozását célul tűző települési értéktárakban azokat az elemeket gyűjtik, melyek a magyarságra jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek, majd innen lépcsőnként kerülhetnek egyre feljebb, egészen a nemzeti értéktárig a Hungarikumok listájáig vezethet az út.

2024. február 13-án ült össze a Pécsi önkormányzat kulturális bizottsága és egyhangúlag megszavazták a Mecseki Fotóklub Pécsi Értéktárba való felvételét. 

Az 1957-ben alapított Mecseki Fotóklubról tudni kell, hogy Pécs és az ország egyik legrégibb, folyamatosan működő fotóklubja, amely magas művészeti színvonalú tevékenységével már a múltban is országos és nemzetközi

elismertséget szerzett, napjainkban pedig az ország legjobb klubjai közé tartozik. Olyan hosszú életű amatőr egyesület még nem volt Pécsett, mint a Mecseki Fotóklub. Rengeteg nemzetközi szinten is elismert művészük van, és a klubélet színvonalát jelzik, hogy a fotóklubok éves hazai értékelésében  2018-ban III. helyezettek, 2019-ben I. helyezettek, 2020-ban II. helyezettek 2023-ban I. helyezettek voltak az alkotócsoportok versenyében. 

A Mecseki Fotóklub ily módon olyan pécsi nevezetességek közé került, mint a Klimó Könyvtár, a pécsi kerékpársport, a PVSK sportklub, a Capella Quinqeecclesiensis, a pécsi székesegyház, a Mecsek Táncegyüttes, a Havi-hegyi mandulafa, a Bauhaus világhírű építőművészeinek pécsi alkotásai, a pécsi Ferences betlehem, a Pécsi Cirfandli, a Magyarok Kenyere, a Pécsi Kesztyű, a Pécsi Balett, a pécsi Szalon sör, a Mecseki Itóka, stb. 

Pécs ezzel az elismeréssel a klub 67 éves sikeres működését, több generáció sikeres fotóművészeti teljesítményét jutalmazta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!