Nőnap előtt jó tudni

2024.02.24. 11:30

Az online rendelt virág is csak útlevéllel érkezhet

Indul a kertek, udvarok, teraszok virágosítása - egyre többen rendelik online az ültetésre szánt növényeket, ezekhez az eladónak minden esetben növényútlevelet kell mellékelnie. A vetőmagok vásárlásakor is érdemes körültekintőnek lenni - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Wald Kata

Közeleg a tavasz, ami egyet jelent azzal, hogy kezdődik a kertek, udvarok, teraszok virágosítása. Egyre gyakoribb, hogy a növényeket nem piacon, kertészetben boltban vásároljuk, hanem online. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, ez igazolja ugyanis, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. 

- A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet - emeli ki a hatóság. 

A vonatkozó előírások szerint internetes értékesítéskor – legyen szó akár webáruházról, közösségi felület piacteréről – mindig a szállításához előírt útlevéllel együtt kell megküldeni az ültetésre szánt növényt a vásárlónak. Ennek hiányában fennáll a veszélye, hogy az nem megbízható, növényegészségügyi szempontból kifogásolható helyről származik, elültetése pedig károsítók elterjedéséhez vezethet. - Kiemelten fontos tehát az ültetésre szánt növény megbízható forrásból történő vásárlása, amelynek kulcseleme a növényútlevél, hiszen szerepet játszik a nyomonkövethetőségben, valamint a termesztés folyamatának visszavezethetőségében - hangsúlyozza a Nébih. - Online vásárlás előtt érdemes rákérdezni az eladónál, hogy rendelkezik-e a növény útlevéllel, ha pedig szállításkor hiányzik a „csomagból”, bejelentést lehet tenni a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) - javasolják. 

Az előírás valamennyi ültetésre szánt növényre érvényes, a vetőmagok kivételével. Utóbbiak vásárlásakor más szempontokra kell figyelni: az tekinthető jó vetőmagnak, amelyik nagy százalékban kicsírázik. Azaz, ha végignézünk a szántóföldön, vagy a kertben, nem látunk foghíjakat a sorokban. - Nem várhatunk el száz százalékos eredményt, de ha a magoknak jelentős része nem csírázik, akkor a vetőmag nem megfelelő minőségű - emeli ki a Nébih.  Ugyanakkor hangsúlyozzák: a csírázóképességre a vetőmag tárolása, kezelése és a vetési technológia is komoly hatással van, ha valami nem csírázik, nem jelenti azt automatikusan, hogy a vetőmag a hibás.

A hatóság azt tanácsolja, hogy vetőmag vásárlásakor mindig őrizzük meg a bizonylatot és a csomagolást. Ha nem, vagy nagyon rosszul csírázik a mag, érdemes bejelentést tenni a Nébih ZöldSzámán. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!