Jubileumi munka

2024.02.28. 12:00

Befejeződött a Kanizsai Dorottya Múzeum egyik legnagyobb fejlesztése

A 2023-ban 100 éves mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárult le a napokban.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

 A busójárás alkalmával megnyílt, a "Népek találkozása a mohácsi Dunánál" című állandó kiállítás teljes megújuláson esett át, ahol a korábbi kiállítás értékei új elrendezésben és interaktív megoldásokkal kiegészülve kerülnek a látogatók elé, közölte az intézmény.

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult átalakítás során a múzeum állandó kiállítása, habár megőrizte eredeti tematikáját, de a 21. századi látogatói igények figyelembevételével látványos változáson ment keresztül. A vitrinek teljes átalakuláson estek át, és több új tárgy is helyet kapott a kiállításban. Számos interaktív elem gazdagítja a kiállítást, amelyek révén személyesen átélhető és szórakoztató élményekkel gazdagodhat gyermek vagy felnőtt látogató egyaránt.

- Kiállításunk átalakítása során fontos szempont volt, hogy igazodjunk múzeumunk évszázados hagyományához, de korszerű, látogatóbarát megoldásokkal szolgáljuk látogatóinkat. - ismerteti a kiállítás megújításának hátterét dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, igazgató. - Kiállításunk feldolgozza a mohácsi csata történetét és társadalmi hatását, legismertebb helyi szokásunk, a busójárás eredetét és kulturális hátterét, és a város helytörténetét. Déli szláv bázisintézményként ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének kultúrájának, szokásainak és
mindennapjainak a bemutatása.

A megújult kiállítás kialakítása során fontos szempont volt a helyi értékek és egyedi hagyományok bemutatása. Ezt szolgálja egy olyan központi alak megjelenítése, aki hűen reprezentálja a helyi mentalitást.

A mohácsi kiállítás házigazdája, helyi géniusza Kersics Anka, a Sokac fülemüle, akinek kalandos élete egyúttal méltó bemutatást kap a kiállítás során. A megújult tárlat ünnepélyes megnyitója a busójárás első napján zajlott.

A kiállítást a házigazda múzeum igazgatója, dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea; Mohács polgármestere, Pávkovics Gábor; dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos; dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője és Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) elnöke közösen nyitotta meg.

- A Magyar Géniusz Program legfontosabb célkitűzése volt, hogy megvilágítsa a 200 éves hazai muzeológia eredményeit, és ráirányítsa a figyelmet a vidéki múzeumokban található kincsekre, különleges történetekre. - ismertette a program célját dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője. - Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kanizsai Dorottya Múzeum révén újabb korszerű, tartalmas és szórakoztató kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a látogatók hazánk kulturális értékeivel. A megújulás alkalmat adott a mohácsi lokálpatriotizmus, a valóban élő helyi értékek bemutatására is. Így a kiállítás és a Kanizsai Dorottya Múzeum valóban társadalmasítja a kortárs múzeumi törekvéseket és értékeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!