Az alapító előtt tisztelegnek

2024.02.12. 16:15

Összegyűlnek a magyar földrajz legtekintélyesebb alakjai, hogy együtt ünnepeljenek

Száz évvel ezelőtt kezdődött meg a Pécsi Tudományegyetemen a geográfiai oktatás, amelynek okán a PTE Természettudományi Kar rendezvénsorozatot hirdet. A sorozat egyik kitüntetett és ünnepélyes alkalma a PRINZ 100 nevet viselő jubileumi esemény lesz március 5-én az egyetem Ifjúság úti kampuszán.

Czeczon Enikő

A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet honlapján olvasható, hogy ez az ország egyik legnagyobb földtudományi műhelye, ami oktatási és kutatási tevékenységet is folytat.  

A PRINZ 100 esemény neve is jelzi, hogy az intézet hagyományai immáron egy évszázados múltra tekint vissza, ami egészen 1923-ig nyúlik vissza a Pécsett működő Erzsébet Tudományegyetem Prinz Gyula által alapított Földrajzi Tanszékig. Így nem meglepő, hogy a jubileumi rendezvény nevében a PRINZ magára az intézet egykori alapítójára utal, aki nemzetközi hírű tudós, Közép-Ázsia kutató, a pécsi Erzsébet Tudományegyetem rektora, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és az egyetem professzora volt.

Mintegy negyven geográfus, geológus, meteorológus, mérnök, közgazdász és történész végzettségű oktató és kutató nevezi második otthonának ezt az intézményt, ahol természetföldrajzi, földtudományi és társadalomföldrajzi témában oktatnak, kutatnak, K+F, azaz kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak, segítve gyakorlati problémák megoldását a területi- és településtervezés, a katasztrófavédelem, a veszélyes hulladékok elhelyezése, a megújuló energiák használata során. 

A PRINZ 100 nevet viselő eseményen a magyar földrajz legtekintélyesebb alakjai gyűlnek össze, amelyen díjat adnak át, koszorúznak és megidézik az elmúlt 100 év legfontosabb pillanatait, valamint a Magyar Tudományos Akadémia X. osztály, Társadalomföldrajzi és Természetföldrajzi Bizottságok együttes nyílt ülés keretében vitatják meg a pécsi geográfia helyzetét, eredményeit és gondolkoznak a szakma jövőjéről is.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!