Reményt adnak

2024.02.16. 12:00

Az utcán elhunyt hajléktalanokra emlékezik a Szent Egyed közösség február 24-én

Mohay Réka

Február 24-én a pécsi Szent Egyed közösség az idei évben is megemlékezik azokról a hajléktalanokról, akik az utcákon vesztették életüket.

Szent Egyed Közösség
A Szent Egyed közösség Felsőmalom utcai székhelyén folytatódik szeretetvendégséggel.
Fotó: Laufer László

A kezdeményezés előzményei Rómába nyúlnak vissza, ahol egy a helyi Sant’Egidio közösség által is ismert és segített, az utcán elhunyt hajléktalan nő emlékére kezdtek el szentmisék során emlékezni.

– 1983-ben a római Termini pályaudvaron lett rosszul, majd meghalt Modesta Valenti, akit a mentő nem volt hajlandó kórházba szállítani, mert életkörülményeiből fakadóanó tetves volt 

– mondta el lapunknak Nagy János, a pécsi közösség vezetője.

Ennek példájára indították el a Miklós miséjét, amelyet lassan húsz éve minden év februárjában megtartanak, s a közösség egyik első pécsi, hajléktalan barátjának emlékét őrzi.

– A pécsi megemlékezést Szabó Miklósról neveztük el, aki egy tanár ember volt, de sajnálatos körülmények, családi és egészségügyi problémák miatt az utcára került, ahol életét vesztette – mondta Nagy János.

– Az elmúlt évben Pécsen 60 hajléktalan hunyt el, legalábbis ennyiről van tudomásunk

 – tette hozzá.

Idén február 24-én délelőtt 11 órakor szentmisével indul a program a Lyceum-templomban, ezt követően pedig a közösség Felsőmalom utcai székhelyén folytatódik szeretetvendégséggel.

– A szentmisére a közösség tagjai, segítői mellett hajléktalan barátainkat is meghívjuk. A mise tele lesz idén is szimbolikus elemekkel: gyertyát gyújtunk az elhunytak emlékére, a könyörgések során fel is olvassuk a neveiket. A mise végén egy szál virágot és szentképet kapnak a résztvevők. A virág a barátság jó illatát jelzi, az ima pedig arra emlékeztet, hogy a Jóisten senkiről nem feledkezik meg

 – árulta el Nagy János.

– Az idei év különlegessége továbbá az is, hogy az általunk a közelmúltban elindított béke iskolája foglalkozásaira járó gyerekeket, illetve az ő szüleiket is meghívjuk a találkozóra, akik így szintén velünk lesznek a közösség székhelyén – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!