Igény van rá

2024.02.22. 08:40

Tovább bővítenék a népkonyhát, sokan keresik

Egyre többen veszik igénybe a népkonyha szolgáltatást Komlón - tavaly több, mint 65 ezer adag ételt osztottak szét a városban a rászorulók számára, amelyek összértéke jóval meghaladja a 30 millió forintot - derül ki az ellátást végző Palliatív Humán Szolgáltató Központ tavalyi évet összefoglaló beszámolójából.

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: addkm

A népkonyha indításával a cél a megélhetési nehézségek enyhítése volt, hogy azok az emberek is minden nap egy tál meleg ételhez jussanak, akik nem képesek az anyagi, vagy szociális helyzetükből adódóan az étkezésért térítési díjat fizetni.

A szolgáltatás 2023-ban is minden munkanapon elérhető volt: míg 2022-ben 253 fő jelentkezett rendszeresen a meleg ebédért, addig ez a szám - amely hónapról hónapra emelkedő tendenciát mutat - tavaly már elérte a 300-at. Az összegzés szerint 2023-ban összesen közel 400 igénybevevőt rögzítettek, az érintettek hetven százaléka 45 és 65 év közötti.

A  Palliatív Humán Szolgáltató Központ beszámolójában kiemeli, a szolgáltatás nem csak a hátrányos helyzetű lakosok számára nyújt tartós, vagy átmeneti segítséget, hanem olyan kisnyugdíjasok számára is elérhető, akik nem tudják megfizetni a szociális étkezés térítési díjának összegét - a dráguló gyógyszerárak mellett ugyanis, a tapasztalatok szerint az érintettek inkább az étkezés mennyiségét csökkentik, hogy a gyógyszereik költségeit továbbra is fedezni tudják.

A beszámoló kitér arra is, hogy a városban egy osztópont működik, és indokolt lenne újabbak létesítése - a megfelelő helyszín felkutatásán dolgoznak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!