Nyugdíjasoknak

2024.03.02. 14:40

Aktívan pihenjünk, a tévézés a legnagyobb ártalom!

Hogy mi sújtja legjobban az idős generációt a világon, Baranyában, arra a statisztika ad útmutatót. A 65 év felettiek két legfőbb betegsége a demencia és a Parkinson-kór, ám akit elkerülnek ezek a betegségek, az is rossz úton jár, ha nem az építő örömforrásokat keresi.

Mészáros B. Endre

A világon közel 50 millió demenciában szenvedő beteg van, hazánkban úgy 300 ezer, Baranyában 10 ezer. Parkinson-kórral 10 millióan élnek a földön, 40–50 ezren Magyarországon és 2–3 ezren Baranyában. A demencia ellen mondhatni az egyedüli gyógymód a szeretet, a Parkinson-kór ellen az örömszerzés. Annál is inkább, mert ez a betegség a dopamin (boldogsághormon)-termelés hiányával jár. 

A nyugdíjasokat a fő betegségeken túl az örömforrások hiánya sújtja a legjobban, a magányosság, a mellőzöttség. Orvosilag igazolt az is, hogy testünk, szellemünk leépülésének igazi oka nem az öregedés, hanem az, hogy abbahagyjuk azokat a korábbi tevékenységeket, amik segítettek fenntartani bizonyos képességeinket. Napjainkban a KSH-adatok szerint 60 év fölött az alvás után a tévé előtt töltött idő a leghosszabb napi elfoglaltság. 

Azt is látni kell, hogy nem csak nyugdíjminimum alatt élnek emberek, több százezerre tehető, akik normális nyugdíjból gazdálkodnak, nekik pedig a személyes örömszerzésre kellene koncentrálniuk. Az örömökhöz az alapfeltételeket már összegezte a tudomány. Eszerint az idős ember bölcsebbé válik, lelkileg edzettebb, érzelmei elmélyültebbek, önzetlenebb, törekvései letisztulnak, lelki élete gazdagabb. Ellenben az izmai súlya, ereje 30 éves kortól csökken, és 90 éves korra a korábbi érték 30 százalékára esik vissza. Az idegrostok száma negyedével megfogyatkozik, az agy súlya közel kétharmadára csökken, romlik a látás, a hallás, a tüdőkapacitás. Szóval alaposan meg kell dolgozni az örömteli öregkorért. 

A jó gyakorlat az, ha az ember 60 fölött új dolgokba kezd, fest, ír, nyelvet tanul, utazik, túrázik. De élettartamát 40–50 százalékkal megnövelheti azzal is, ha 30 százalékkal kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe, mint mondjuk 50 évesen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!