Orfűn és Sikondán is

2024.03.03. 14:40

Idén jóval korábban kellett kezdeni a békamentést

A Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportjának tájékoztatása szerint az idén a szokásosnál jóval korábban indult el a baranyai békák mentése.

Balikó Gergely

Forrás: Wikipedia

Az enyhe februári időjárásban már hetekkel ezelőtt látni lehetett a téli vackukat elhagyó varangyokat, ezért az orfűi békamentés helyszínein (Kis-tó, Pécsi-tó) még időben kifeszítették a terelőhálókat a közlekedési utak mentén. Itt délutántól kezdve a késő esti órákig zajlik a békák mentése.

A sikondai tavaknál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálja a feladatot. A területen terelőhálók nincsenek felállítva, a mentés résztvevői az időjárási körülményekhez igazodva folyamatos járőrözéssel gyűjtik össze a békákat.

A Magyar Madártani Egyesület éppen három éve hívta fel a figyelmet arra: a békák száma sajnálatos módon olyan drasztikusan lecsökkent, hogy a sikondai tavaknál attól az évtől már nincs is szükség terelőhálókra.

Vármegyénkben az első szervezett békamentést az 1990-es években Orfűn zajlott, amit azóta évről évre megrendez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, míg Sikondán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi a mentést a madártani egyesülettel közösen.

A szárazföldi békák tudni kell, hogy az életük csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. A tavaszias idő hatására a nőstények megindulnak a víz felé, hogy lerakják petéiket, nemegyszer ilyenkor a hím is rátelepszik a petehordozóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!