Intézkedtek a felügyelők

2024.04.06. 14:40

A sonkával és a tormával is akadt gond

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

Az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés március elején indult, és már az első szakaszában többször kellett a felügyelőknek intézkedniük, mint tavaly, annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra biztonságos és megfelelő minőségű ételek kerüljenek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint az egy hónapon át tartó akcióban fokozottan vizsgálták a sonkák előállítását és a tojások csomagolását, a kereskedelemben pedig az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzését végezték a szakemberek. 

Az első két hét tapasztalatai azt mutatták, hogy leggyakoribb hibák a higiéniai hiányosságok voltak, elsősorban az üzletekben és a vendéglátásban. Ezek előfordulási aránya jóval magasabb volt a tavalyinál. Emellett a dolgozók egészségügyi alkalmassága kapcsán is sokkal több szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök, mint tavaly. 

- Az ellenőrzés első két hetében összesen 362 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból 5211 kg mennyiségben, az előző évben ilyen döntést a hatóság 208 tétel (7448 kg élelmiszer) esetében hozott. A forgalomból történő kivonás oka leggyakrabban a fogyaszthatósági, valamint a minőségmegőrzési idő lejárta volt

 - közölte a Nébih. 

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint 45-ből 15 sonkánál volt magasabb a mért sótartalom a Magyar Élelmiszerkönyvben megengedett értéknél, míg a tormák esetében 21 készítményből 5-nél lépték túl a tartósításhoz használt kén-dioxid adalékanyag megengedett mennyiségét. A kifogásolt termék esetében a termékek gyártói, illetve első magyarországi forgalmazói ellen hatósági eljárás indult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!