Békesség jegyében

2024.04.21. 18:30

Átadták a kormányzati segítséggel felújított mohácsi ortodox szerb templomot

Építeni, fejleszteni, közösséget támogatni csak békében lehet, ezért nem mindegy, hogy békétlenséget szító vagy a béke pártján álló vezetőket választanak az emberek - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Mohácson.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Soltész Miklós a nemrégiben kormányzati segítséggel felújított szerb ortodox templom átadóünnepségén úgy fogalmazott: június 9-e "óriási nagy választópont lesz életünkben", mert akkor "döntünk a békességről", és "nagyon nem mindegy, hogy azokat támogatjuk-e, akik békétlenséget szítanak, akik háború oldalán vannak, (...) avagy azokat, akik bizonyítottak, (...) tettek az országért, a nemzetért, a nemzeti közösségeinkért".

Az államtitkár úgy vélekedett: amennyiben Magyarországon békesség van a nemzetiségek között, akkor a magyar nemzet békességben tud élni a többi nemzettel, sőt, a közöttük lévő kapcsolatok is erősödnek.

Példa- és mintaértékűnek nevezte Magyarország és Szerbia kapcsolatát, amely meglátása szerint a hit és a kereszténység segítségével alakult pozitív irányba az elmúlt bő évtizedben.

A magyarországi szerbek évszázadokon keresztül őrizték nyelvüket, kultúrájukat, keresztény hitüket, s békességben élnek a többi nemzetiséggel is Magyarországon, a kormányzat ennek megfelelően igyekszik folyamatosan támogatni törekvéseiket - mondta.

A mohácsi szerb ortodox templomról Soltész Miklós tudatta: a rossz állapotú épületet teljesen felújították az elmúlt években a kabinet több mint 115 millió forintos segítségének köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!