Siklósról Simontornyán

2024.05.14. 16:40

A Garai családot mutatja be a tárlat

Tóth Viktória

A simontornyai várban nyitották meg a közelmúltban a várat egykor birtokló Garai család történetét bemutató kiállítást. A tárlat részletesen tárgyalja a 15. századi Siklóst és Simontornyát, mivel a két dunántúli várnak a birtokosa közös volt. Itt láthatja először a nagyközönség annak a kályhacsempének a rekonstrukcióját, amelynek eredetijét - töredékesen - a siklósi vár 1960-as, majd a 2000-es évek eleji feltárás során találtak.

Magyar Lilla, Siklósi Fotókör vezetője elmondta, hogy a tárlaton olyan további értékes tárgyak láthatóak, mint például a család külföldi utazásai során érintett területekről származó tálak, kancsók, poharak, Siklóstól egészen Kasztíliáig. A két legimpozánsabb darab az idősebb Garai Miklós sírköve alapján elkészült egyetlen páncélmásolat, illetve a család vallási reprezentációját bemutató szárnyas oltárkép, mely szintén korabeli eredeti darabok alapján készült. Mindezek mellett az érdeklődő részletes információt kap a siklósi és a simontornyai vár életéből is. A kiállítás a Siklósi Sárkányos Lovagrend és vezetője, Szabó Gergő saját gyűjtéséből és erejéből valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!