Így védekezzünk!

2024.05.19. 16:40

El se hinné! Teherautón utaznak hozzánk a szúnyoglárvák

Wald Kata

A nyár közeledtével egyre több vérszívóval találkozhatunk

Fotó: MW

Esős időszak után nem csak a folyók és a tavak mentén képesek fejlődni a szúnyogok – számos fajuk emberközeli életmódot folytat, vízzel teli kerti játékokban, virágalátétekben, madáritatókban szaporodnak. 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy házi kiskertekben szervezett szúnyoggyérítés nem hajtható végre, az élőhelyek kialakulása azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhető, illetve megszüntethető, megakadályozva ezzel a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenését. – A legfontosabb a vízgyűjtők megszüntetése, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik – emeli ki tájékoztatójában a katasztrófavédelem. 
– Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy kell tárolni, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni – részletezik a tudnivalókat. 

A háziállatok itatóvizét utántöltés helyett rendszeresen friss vízre kell cserélni. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót célszerű lefedni, vagy sűrű hálóval letakarni. Fontos az ereszcsatorna és vízelvezető árok rendben tartása is, annak érdekében, hogy a csapadékvíz el tudjon folyni.A katasztrófavédők arra is felhívják a figyelmet, hogy a takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát úgy kell leteríteni, hogy a víz ne álljon meg rajta. A virágcserepekben se szabad hagyni, hogy hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát javasolt feltölteni apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal, majd erre önteni a vizet. Fontos az is, hogy az udvarban ne tároljunk olyan hulladékot – például gumiabroncsot –amelyben a víz összegyűlhet. 


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatójában kiemeli azt is, hogy egyes iparágak kedveznek a szúnyogok terjedésének és elszaporodásának: ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, de minden olyan munka, mely folyamán az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A nyári melegben ezeken a helyeken akár egy hét alatt kifejlődhetnek a lárvák. 

Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet. A teherautók ponyváján az esővíz tócsákat képezhet – nyáron érdemes a vizet leborítani róla, mert abban is szúnyoglárvák fejlődhetek, illetve „utazhatnak” új területekre. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!