Az önzetlen segítés él mindkét emberben

2024.05.15. 07:00

Az esküvőjük alkalmából is jót kívántak cselekedni az örökbefogadással

Békés István és párja, Dr. Szabó Judit május 15-én nemcsak arra mondtak igent, hogy mostantól jóban, rosszban, betegségben egymás mellett fognak állni, hanem egy olyan jótékony célra is, amely mások számára is példamutató lehet.

Amikor az embernek van rá lehetősége, jót tenni - mint például az örökbefogadás - sokkal többet ér minden másnál. Békés István egész életét a jótékonyság jellemezte.14 évvel ezelőtt üzlettársával a társadalmi kötelezettségvállalás okán megalapította az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesületet, amely azóta már az egyik meghatározó nonprofit civil szervezetté nőtte ki magát. A szervezet célja, hogy a pénzügyi ismereteket eljuttassa a társadalom minden rétegéhez. Meg szeretnék tanítani a fiatalokat arra is, hogy hogyan cselekedjenek bizonyos pénzügyi élethelyzetekben. Mottójuk a pénzügyekről józanul.

Örökbefogadás, Pécs, állatkert
Békés István és párja, Dr. Szabó Judit igent mondtak az örökbefogadásra

Békés István nevével Pécs Normandia Lions Club kapcsán is találkozhattak olvasóink, hiszen ennek a közösségnek az elnöke. Az egyesület célja a beteg gyermekek gyógykezelésének támogatása mellett, a rászoruló és/vagy tehetséges fiatal és a határon túli magyarság segítése. Arról nem is beszélve, hogy országosan is egyedülálló szülőszállást hoztak létre Pécsen, ahol eddig több mint 68 ezer ingyenes éjszakát tölthettek olyan szülők, akiknek a gyermekeit a pécsi gyermekklinikán kezelték.  

Dr. Szabó Judit szintén elkötelezett segítője az előbb említett közösségeknek, és az ő mindennapjait is a jót tevés jellemzi.

Igent mondtak az örökbefogadásra

Talán ezért sem meglepő, hogy esküvőjük napján sem magukra gondoltak. Békés István és Dr. Szabó Judit május 15-én büszke szülői lettek a pécsi állatkert bengáli tigrisének, Lukréciának. 

Varga Tamás, a PécsZoo gyűjtemény-és nevelési vezetője lapunknak elmondta, hogy három fokozata van az örökbefogadásnak, a bronzmancsos (6.000 és 11.000 Ft között támogatás), ezüstmancsos (12.000 és 24.000 Ft közötti támogatás) és az aranymancsos (25.000 Ft fölötti támogatás).

Egy ilyen cselekedet első lépése egy űrlap kitöltése a személyes adatokkal, amely alapján kiállítják az örökbefogadói oklevelet. Ezek után az örökbefogadott állat adatai kerülnek átadásra, de a PécsZoo honlapján az örökbefogadók neveit is feltüntetik. Minden évben megrendezik a Nevelőszülők Napját, aranymancsos örökbefogadás esetén pedig az örökbefogadói falon – az állatkert területén – feltüntetik a szülők neveit is.

Jelen pillanatban több száz örökbefogadóval rendelkezik az állatkert, amelyhez a már sokszor említett pár, Békés István és Dr. Szabó Judit is csatlakozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!