Mi a magyarázat?

2024.06.22. 10:28

Bűnügyi eljárások a pécsi városházán: beidézték a koronatanút!

Lapunk információi szerint még a nyári szabadságolások előtt felpörgethetik a pécsi önkormányzat körül zajló nyomozásokat a hatóságok. Ennek egyik jele az, hogy koronatanút vagy -tanúkat idézhetnek be a hatóságok napokon belül a bűnügyi eljárásokban.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A pécsi önkormányzat háza táján több ügyben is zajlik nyomozás, amelyeknek a kimenetele információink szerint ősszel fordulatot vehet. Úgy tudjuk megbízható városházi forrásból, hogy ennek egyik fontos lépése az, hogy koronatanút vagy -tanúkat idézhetnek be a hatóságok. Az ő vallomásuk pedig kulcsfontosságú lehet ezen ügyek kimenetelében, a bűnügyi eljárások lefolytatásában.

 

Bűnügyi eljárások sora

Két évvel ezelőtt indult nyomozás "vesztegetés elfogadása miatt" a pécsi városháza környezetében, miután a gyanú szerint valakik az önkormányzat berkein belül pénzt fogadhattak el az önkormányzati bérlakások kiutalása miatt. Legelőször két személyt emlegetettek: a hivatal és a Pécsi Ellátó Központ egy-egy dolgozóját, mondván a hatóság élénken érdeklődik irántuk. Csakhogy a hivatali dolgozóról kiderült, hogy az nem más, mint a rágalmazásért már elítélt MSZP-s  Nyőgéri Lajos alpolgármester egykori referense, akit tehát a baloldali elit bizalmasa volt. A másik személyt a Jobbik köréhez kötötték, akivel kapcsolatban pedig már a Pécsi Ellátó Központ vezetője tett feljelentést. Érdekes körülmény, hogy Nyőgéri ismerősei, így feleségének üzlettársa, volt felesége is hozzájutott önkormányzati lakáshoz.  

A Mandulás kemping-Bőrklinika csereüzlete kapcsán szintén nyomozás indult hűtlen kezelés gyanúja miatt, amelynek keretében 800 milliós károkozást is vizsgálhatnak. Az ügyben több feljelentés-kiegészítés is landolt a hatóságnál, mert a korábbi baráti MSZP-s tulajdonos nem tette rendbe a kempinget, holott erre felszólították, a város mégis átvállalta ennek költségét. 

Hivatali visszaélés gyanújával nyomozás indult amiatt, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat tavaly május végén – a pécsi jegyző vizsgálata szerint is – jogszerűtlenül inkasszált 405 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás bankszámlájáról. 

A hatóságok nyomoznak amiatt is, hogy EIB-hitelből 15 milliót kifizettek egy baráti, ismerős vállalkozónak úgy, hogy az lényegében nem is végzett munkát egy vízrendezési projekt keretében.  A vállalkozó közeli hozzátartozója az egyik alpolgármesteri referensnek, aki egy jobbikos bizottsági elnök élettársa és nemrég baloldali önkormányzati képviselőjelöltként indult a választáson.  

Nyomoznak azért is, mert Ruzsa Csaba alpolgármester az alpolgármesteri fizetése mellett egy másik cégtől is kapott javadalmazást. A törvény szerint erre csak kivételes esetben lett volna lehetősége, például tudományos munka után, de ez a kritikusok szerint esetében nem állt fenn. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!