A rendszerváltás mai korunk sarokköve

2024.06.23. 14:00

Emlékezzünk és idézzük vissza a több mint 30 éve történteket - galéria

Czeczon Enikő

Múltidéző összeállításunkban nagyon sokszor tekintünk vissza olyan eseményekre, helyszínekre, amelyek a kollektív memóriánk részei. Ezekben legtöbbször az a közös, hogy szinte ugyanúgy emlékszik rá minden olvasónk kisebb-nagyobb eltérésekkel. A rendszerváltás is ugyanígy része emlékezetünknek, mindannyian kicsit máshogy idézzük fel azt az időszakot, amikor is szinte lehetetlen volt követni, hogy mi is történik.  

Az utólagos lekövetést azonban nagyban segíti Laufer László fotóriporter ezen összeállítása. A képekről visszaköszön egy olyan korszak, amelynek a hatását nyilvánvalóan a mai napig érezzük minden bizonytalanságával, minden hátulütőjével együtt.  

A rendszerváltás mai korunk sarokköve: innen indult el minden, itt történtek meg azok a lépések, amelyeken a mai világunk alapszik. Hogy jól történt-e minden, hogy mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt, hogy nem lehetett volna egészet máshogyan csinálni, mindezen majd a történészek vitatkoznak egy jót. Ez nem a mi feladatunk, nekünk az a dolgunk, hogy elmélyedjünk a fotókban, emlékezzünk és visszaidézzük azt az időszakot, amikor még bármi lehetett volna és mi is még bármik lehettünk volna.  

A képeken sok lesz az ismerős arc vagy éppen helyszín, ugyanakkor Laufer László olyan helyeken is tudott fényképeket készíteni, ahová az átlagember nem juthatott be. Egy nap talán valaki tüzetesebben feldolgozza a baranyai rendszerváltás történéseit, amíg azonban ez nem történik meg, addig merüljünk el a fotókban, amelyek egy része ezen az oldalon látható, de ennél lényegesebben több található a bama.hu hírportálon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában