Megelőzés és terápia

2024.06.17. 20:00

Az egészségmegőrzés érdekében hoztak létre kardiótanösvényt

Alsómocsolád alig 300 főt számláló település, ám helyben biztosított az egészségügyi alapellátás, az idősek nappali és bentlakásos gondozása, működik itt turisztikai komplexum és számos közösségi színtér. A faluban most kardiotanösvényt avattak.

Tóth Viktória

A Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért létrehozott kardiótanösvény-programja június 17-én Alsómocsoládon bővült tovább. Az egészségügyi intézmény Út az egészséghez elnevezésű programja keretében eddig országosan tizenkét helyszínen létesített túraösvényeket. Ezek az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozzák meg.

Kardiotanösvény
Erdők-mezők között vezet a kardiotanösvény
Fotó: Zagyva Gabriella

Mint megtudtuk, változatos terepviszonyok között, erdőben, hegyekben vagy tavak körül, különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak. Alsómocsoládon mostantól két új útvonallal szolgálják a helyi és környékbeli lakosságot. A  kellemes túra teljesítését követően a résztvevők visszajelzést kaphatnak egészségi állapotukról. A program kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre szólít fel, a mért adatokat pedig utólag egészségügyi szakemberek értékelik ki. Azoknak, akiknél eltérő, kockázatot jelentő értékeket észlelnek, javasolják a kivizsgálást.

 

A kardiótanösvény megnyitója

A megnyitót a tanösvény kiindulópontjánál, az alsómocsoládi Őszi Fény Idősek Otthonánál tartották, mely 46 férőhelyes és 2006 májusában nyitotta meg kapuját a beköltözők előtt. Az önkormányzat tájékoztatása alapján a rendezvényre közel 45 fő helyi és környékbeli középkorú és aktív időskorú érdeklődő érkezett, akik az alsómocsoládi kardiótanösvény túravezetői által vezetett pulzusmérő túrán elsőként vették birtokba az útvonalat.

Kardiotanösvény
A kardiotanösvény megnyitóján
Fotó: Zagyva Gabriella

Dicső László polgármester beszédében hangsúlyozta, büszke arra, hogy a kardióösvény egy újabb bizonyítéka a közösségi összefogásnak, valamint arra biztatott mindenkit, hogy használja az útvonalat akkor is, ha nem méri közben a pulzusát, csak együtt gyalogol másokkal.

A megnyitón részt vett és beszédet mondott dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Pitzné Keller Anita, az Őszi Fények Idősek Otthona intézményvezetője és Mészáros-Tallér Marietta, az Alsómocsoládi Sport Egyesület  elnöke is. A köszöntők után Battonyai János plébános áldotta meg a tanösvényt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában