Tapasztalatok

2024.06.09. 12:00

Mindenkinél másként indult a vasárnap reggeli készülődés

Másként indult ez a vasárnap reggel annak a több mint húszezer állampolgárnak, akik a szavazatszámláló bizottságokban dolgoznak, hiszen számukra már reggel 6 óra előtt elkezdődött a nap, ami éjszakába nyúlóan tart majd. Mindenki másnak is módosul a szokásos hétvégi napirend, hiszen csak két-három évente vannak választások Magyarországon.

Bama.hu

Az első reggeli tapasztalatok igen változatosak.

Egy toll sem állhat a szavazás útjába

Kollégánk kora reggel belépett a pécsi szavazókerületének egyik fülkéjébe, hogy leadja szavazatait. Ha már minden kezdet nehéz, akkor azt se feledjük, hogy nem mindegyik toll működik. Mint kiderült, pont az az egy teljesen máshogy üzemelt, mint az összes többi a teremben. Különleges technikát igényelt a használta. Ki gondolná 2024-ben, hogy egy tollhoz használati útmutató kell? 

Csizmadia: Pécsen változásra van szükség!

Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelöltje délelőtt fél tíz magasságában adta le a voksát az egyik Köztársaság téri szavazókörben, ahol meglehetősen sokan voltak ebben az időszakban.

A polgármesterjelölt hírportálunknak elmondta, mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a választáson.

Csizmadia Péter leadta voksát

– Támogassák a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltjeit az önkormányzati választáson, és a Fidesz-KNDP listájára voksoljanak a EP-választáson. Hozzuk el együtt a változást, mert Pécsen fejlődésre van szükség, amihez viszont változásra van szükség a városvezetésben – hangsúlyozta Csizmadia Péter.  

 

Nem mindegy, hogy mikor érkezünk

Létezik egy törvényszerűség, ami a választás idején is megtapasztalható, főleg kora reggel. Aki elsőként ér oda a szavazókör helyszínére, más nincs ott, csak a bizottság és ő. A nevet nehezen találják meg, és kimondani sem egyszerű, de lényegtelen. Viszont az, hogy amikor belép az ember a szavazófülkébe, a megfelelő helyre behúzza az x-eket, arra lesz figyelmes, hogy nagy a hangzavar körülötte, és amikor kilép, azt látja, hogy a hely megtelt élettel, mintha ő vonzotta volna be a többi embert. Ilyenkor csak egyre gondolhat: De jó, hogy időben érkeztem.

 

Merre is van a szavazóhelyiség?

A Koch Valéria Iskolaközpont udvara és az épületei szinte egy labirintust alkotnak, ráadásul több bejárat is van az udvarra. Az utat a szavazókörhöz ugyan nyilacskák mutatják, de aki először jár erre, annak bizony közelről is szemügyre kell vennie az útbaigazító fehér nyomtatott lapokat. Szerencse, hogy a szavazók többségének már ismerős a járás, és nincs szüksége az eligazításra, aki pedig még nem járt erre, ő leginkább követi a magabiztosan sétálókat.

Merre vezet az út?
Reggel 8 órakor még kevesen jártak erre

 

Áramszünet a szavazóhelyiségben

Szemelyen, az 1. számú szavazókörben reggel 7.20-kor rendkívüli esemény történt: a szavazóhelyiségben áramszünet volt, azonban ez a szavazás menetét nem zavarja.

A szavazatszámlálók felvették a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, a mielőbbi helyreállítás érdekében.
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!