Hasmány-tető

2024.06.17. 14:40

Pályázati segítséggel óvnák meg a templomromot

Wald Kata

Rendbe tenné a város a hasmányi templomromot, többek közt erről határozott legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A komlói kórház melletti hegyoldalon, a Hasmány-tetőn található középkori műemlék állagmegóvására 2022-ben kötelezte az illetékes hatóság az önkormányzatot, akkor szakértő bevonásával a szükséges dúcolási és ideiglenes állagmegóvási munkákat el is végezték. Ugyanakkor a végleges állagmegóvás is esedékes, amelynek költségeit az önkormányzat saját költségvetéséből nem, vagy csak más feladatok rovására tudná biztosítani. 

A közelmúltban azonban az Örökségvédelem Kollégiuma pályázati felhívást tett közzé a veszélyeztetett helyzetű épített műemlékek veszélyelhárításának, állagmegóvásának, illetve részleges helyreállításának támogatására - erre nyújtotta be pályázatát a komlói önkormányzat. A Hasmányi templomrom végleges állagmegóvási munkálatainak költsége megközelíti a 8 millió forintot, amihez a városnak tíz százalék önerőt kell biztosítania. Amennyiben elnyerik a támogatást, a beruházás legkésőbb a jövő év végéig elkészül. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában