Véradásra hívjuk fel a figyelmet

2024.06.13. 17:40

Egy donor vérével akár három életet is megmentenek

A nyári időszakban a nagyobb kültéri aktivitás miatt több az olyan baleset, ahol szükséges lenne a véradások során a vérellátó központok számára eljuttatott vérre, stabil vérkészletre. A véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet a véradók világnapja alkalmából.

Jusztin Levente

Fotó: Bencsik Ádám

Sokan lehet csak legyintenek a véradásra, pedig rendkívül fontos a vérellátó központoknak, hogy a rászorulókat egy stabil vérkészletből tudják ellátni. A központok, az egészségügy, illetve a donorok június 14-én fejezik ki a hálájukat a véradók világnapján azoknak, akik önzetlenül vérüket adják másoknak.

A véradás igenis fontos
A véradás igenis fontos
Fotó: Pixel-Shot

Miért fontos a véradás?

A vérünk semmi mással nem pótolható, csak véradással. A tudomány jelenlegi állása szerint mesterségesen sem állítható elő. A hazai egészségügyi intézmények éves szinten körülbelül 390 000 véradással biztosíthatják az ellátást. Ennek érdekében a folyamatos és biztonságos működéshez munkanapokra lebontva napi 1600-1800 véradóra van szükség. Háromféle készítményt állítanak elő egy egységnyi vérből: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket három különböző beteg is megkaphatja, innen ered a véradás szlogenje is: Adj vért és ments meg három életet!

A baranyai vérellátás helyzete

A 30-as években kezdtek vértranszfúziós központokat alapítani, a magyarországi folyamat is ekkor indult el. Pécsen a volt Városi Felsőkereskedelmi Iskola épületében kezdődött el a szervezett vérellátás ezekben az időkben. Később az egyre növekvő véradási igénynek megfelelően a Baranya Megyei Kórházhoz tartozott, majd 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat dél-dunántúli régió regionális vérellátó központja lett. A vérellátó a vérgyűjtésért és a vérkészítmények előállításáért felel, illetve a vércsoportok különböző vizsgálatát végzik el.

Mivel a pécsi központ az egész régiós vérellátásért felel, ezért a régiót figyelembe véve a véradásban részt vevők a lakosság 5%-át teszi ki. Évente 37 000 egységnyi vért vesznek le valamelyik vérgyűjtés alkalmával. Baranya vármegyében rendszeres véradás Pécsen több helyen, Mohácson és Komlón a Transzfúziós Osztályon van lehetőség vért adni, de a szerencsére vármegyénkben napi szinten van erre lehetőség. A közeljövőben Villányban, Szentlőrincen, Pécsváradon lehet a vérellátó központokat segíteni.

Hogyan zajlik egy véradás?

Bárki adhat vért, aki elmúlt 18 éves, de nem töltötte be a 65. életévét, testsúlya legalább 50 kg, maximum 140 kg. A véradási folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe, ahol a laboratóriumi vizsgálattal szemben nem éhgyomorral kell a véradományozási helyszínre érkezni.

Az első lépés az adatfelvétel, személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ kártyára van szükség. Ha valamelyik hiányzik, nem adhat az illető vért. Ezután egy kérdőívet kell kitölteni az életvitellel, betegségekkel és a gyógyszerszedési szokásokkal kapcsolatosan. Ezután egy orvosi kivizsgálás következik, ujjbegyből hemoglobin szintet ellenőriznek, majd vérnyomás és pulzus mérés következik. Ekkor döntenek arról, alkalmas-e valaki véradásra vagy sem. Ha rendben talált mindent az orvos, a tényleges véradás következhet, ahol 450 ml vért vesznek le, ezt könnyedén tudja az emberi szervezet pótolni. A véradás 5-10 percig tart. A szúrás helyére steril nyomókötés kerül, néhány perc pihenést követően pedig a helyes étkezéssel és a sok folyadékbevitellel be is fejeződik a véradási folyamat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos lehet egyetlen véradás is egy beteg életében. 2022-es adatok alapján 10 002 véradóeseményen több, mint 310 000 véradó volt jelen, akiknek köszönhetően majdnem 950 000 ember életét sikerült megmenteni. A véradók igazi hétköznapi hősök, sokat köszönhet az egészségügy nekik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában