balett

2018.09.09. 15:30

Uhrik Dóra szerint jelenleg keresik az optimális utat az önállóságon belül

Egy igazi klasszikussal, a Rómeó és Júliával indítja szeptember 14-én a Pécsi Nemzeti Színházban az új évadot, és egyben a 12. Nemzetközi Tánctalálkozót is a Pécsi Balett. A darabról, a táncfesztiválról, és még sok minden másról kérdeztük a társulat ügyvezetőjét, Uhrik Dórát.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

– Jön a 12. Nemzetközi Tánctalálkozó, 12 programmal.

– Véletlen a számszerű egyezés, de jó, hogy így passzol minden. Kiemelném a nemzetközi jelzőt is, mert ezúttal legendás külföldi együttesek táncosai érkeznek a gálára és jön a Karma Dance Project Franciaországból. Úgy hiszem, hogy sikerült egy színvonalas, mégis közönségbarát összeállítást készíteni.

– Ott volt a Pécsi Balett első lépéseinél, most pedig népszerű fesztivált szervez. Milyen irányban mozdult el eközben a tánckedvelők érdeklődése?

– Eck Imre idejében az Állami Operaházban klasszikus mesebaletteket táncoltak. Mi pedig nemcsak a technikában, hanem az emberi kapcsolatok bemutatásában is forradalmi újdonság voltunk. Budapesten sokféle táncműfaj is megél, ami vidéken nem, itt az ifjúságnevelésre és a közönség megtartására is fókuszálni kell. Mi ezt irodalmi alapokon, tematikus módon igyekszünk megvalósítani.

– Pazar a tánctalálkozó kínálata. Kiket emelne ki közülük?

– Frenák Pál társulatát mindenképp, de az sem szokványos, hogy Bozsik Yvették gyerekdarabbal érkeznek. A találkozó egyik közönségkedvence pedig minden bizonnyal a nemzetközi gála lesz, világhírű dán, izraeli, katalán, osztrák, román és szlovák szólistákkal.

– A Pécsi Balett új évada az együttműködésekről szól?

– Valóban lesz néhány koprodukciós bemutatónk a Pécsi Nemzeti Színházzal: a Rómeó és Júliát (koreográfus: Vincze Balázs), és a Csipkerózsikát (koreográfus: Bozsik Yvette) így valósítjuk meg, és karácsony előtt több alkalommal látható a felfrissített Diótörő, ugyancsak a PNSZ-szel koprodukcióban.

– Miben lesz új a pécsi Rómeó és Júlia?

– Ragaszkodunk az eredeti történethez, a vizuális megjelenítésben és a táncnyelvben lesznek újdonságok. Másrészt nem szokványos, hogy két egészen fiatal művész: Matola Dávid, és az angyalian bájos Karin Iwata alakítja a főszerepeket.

– Történtek személyi változások a táncegyüttesben?

– Elment két táncosunk, akik a civil életben próbálnak szerencsét. Érkezett ugyanakkor két új táncos, az angol Olivia Van Niekerk és Balogh Csongor Budapestről, így továbbra is 16 fős a társulat. Továbbá mostantól balettmesterként nálunk is dolgozik Kovács Zsuzsanna, a Pécsi Balett egykori szólistája.

– Mennyire jött be az önállóság, mit mutat az első esztendő?

– Úgy összegeznék, ára van a szabadságnak, mert finoman fogalmazva nem vagyunk agyontámogatva. Most tehát keressük az optimális utat az önállóságon belül.

Oroszországban is turnéznak

Év végéig vár néhány fontos vendégjáték a Pécsi Balettre. Szarajevóba utaznak szeptember 24-én a Carmennel, 30-án Budapesten a Millenárison a Diamonddal szerepelnek, október 2-án a Rómeó és Júliát mutatják be a Müpában, ugyanitt 13-án Bernstein: Candide-jában is szerepelnek. Orosz turnéra indulnak október 26-án: egy hét alatt öt városban (Ufa, Cseljabinszk, Perm, Szentpétervár és Jekatyerinburg) lépnek fel. Novemberben a Kodály Központban lesz két előadásuk, decemberben pedig a Diótörő megy több alkalommal a PNSZ-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!