színház

2018.12.11. 10:30

Ezúttal First Lady bőrébe bújik Sólyom Katalin

Eleanor címmel új előadást láthatunk a Pécsi Nemzetiben: egy monodrámát Sólyom Katalinnal Eleanor Roosevelt életéről.

Mészáros B. Endre

Arról a hölgyről, aki 12 éven át volt First Lady Franklin Roosevelt oldalán, és egyik megfogalmazója volt a II. világháborút követően az ENSZ-ben az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának.

– Ez az élettörténet ugyanúgy jutott el hozzánk, mint az óriási sikert arató Grace és Glória – tudtuk meg a színésznőtől. – A darab is az Egyesült Államokban élő bátyámnak tetszett meg egy tengerentúli előadáson, s ő kérte el a bemutató jogaival rendelkező színésznőtől, aki ingyenesen, csak nekem, kizárólagos magyarországi játékkal adta meg az engedélyt. Szóval európai ősbemutató volt Pécsett december 10-én, tegnap, pontosan az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kihirdetésének 70. évfordulóján. Legközelebb szerdán látható a mű.

Eleanor rendkívül határozott, erős jellem, hiszen a férje a harmincas éveiben paralízist kapott, és nemcsak otthon, de a politikában is sok terhet átvett tőle. Egyébként maga is született Roosevelt, a nagybátyja ugyanis az a Theodore Roosevelt, aki 1901–1909 között az Egyesült Államok elnöke volt. Eleanor a férjének felnevelt öt gyereket, miközben olyan politikai harcos lett belőle, aki mellé állt minden haladó irányzatnak a feketék, a nők egyenjogúságától a szegénység megszüntetéséig.

– Nem irodalmi szöveget kaptam – teszi hozzá a színművésznő –, ezért sok mindent át kellett írnom, és ami összeállt, azt magam rendeztem meg. De csak ajánlani tudom mindenkinek, mert a „világ first ladyjének” példás életét ismerhetjük meg belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!