Kuriózum

2020.11.07. 15:30

Szüretelik a datolyaszilvát, de a vásár és a vendéglátás elmarad

Az előző évek nagy sikerére való tekintettel ismét megrendezik az immár 3. bodai datolyaszilva napokat.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

A datolyaszilva, hurma avagy khakiszilva neveket viselő egzotikus gyümölcs igazi kuriózum hazánkban, a bodai szőlőhegyen lévő kultúrán kívül csak Zala megyében foglalkoznak a termesztéssel. A khakiszilvából is több fajta van, a bodai ültetvényen a több száz fa között kerekded és laposabb fajta is megtalálható. A termést októbertől lehet szüretelni, utóérő, tehát már szedhető, a magas cser­savtartalma miatt fanyar, de idővel magától beérik, emiatt hónapokig eltartható.

Az előző két évben megszokottól eltérően idén a Berkes Birtokon megrendezett kézműves vásár és étkezési lehetőség elmarad, de az ültetvényen három napon át, november 6-7-8-án egész nap lehetőség nyílik a gyümölcs szedésére és vásárlására. Az ezt követő időszakban is lesz lehetőség a gyümölcsszedésre, -vásárlásra, de csak telefonos egyeztetést követően. Keszü Béla helyi őstermelő lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az ültetvényre való belépés ingyenes, előzetes bejelentkezés ezen a három napon nem szükséges. Lehetőség lesz előre leszedett gyümölcs megvásárlására is annak, aki nem szeretne saját kezével szedni. Ám aki saját maga szeretné a kosarát megtölteni, kérik, hogy metszőollóval érkezzen az ültetvényre, mert a készletük véges.

Az ültetvényre való kijutás gyalog és autóval is lehetséges, Bodára beérve az utat táblák jelzik majd. A koronavírus-járvány miatti helyzetben a felelősségteljes magatartást szem előtt tartva, kérik, hogy mindenkinél legyen maszk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!