arckép

2021.04.05. 11:30

Videófilmeket vág és a mozdonyokat tanulmányozza a karmester

Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere alapos ember, bizonyára ezért választották meg egykor a zenekar tagjai a betanítói feladatokra is. A kitűnő összhangot jól mutatja, hogy régebben dolgozik együtt a zeneművészekkel, mint az utóbbi négy vezetőkarmester közül bárki.

Mészáros B. Endre

– Nem hoz visszalépést a zenekar életében ez az időszak?

– Éppen ellenkezőleg. Felhasználjuk a kevesebb fellépési lehetőségből származó plusz időt, hogy kisebb csoportokban, kurzusszerűen műhelymunkában dolgozzunk ki új műveket.

– Fischer Iván asszisztense volt a Budapesti Fesztiválzenekarnál. Mi hozta mégis Pécsre?

– Az a megbízás határozott időre szólt, bár egy évvel tovább tartott a szokásosnál. Aztán Hamar Zsolt felkért egy pécsi próbahétre, majd a zenekar szavazással döntött az idehívásomról. Nekem pedig az volt szimpatikus, hogy itt nem tucatmunka, hanem aprólékos műhelyélet zajlik.

– Erdélyből érkezett és rendkívül precíz. Vannak szász felmenői?

– Negyedrészben csángó, negyedrészben partiumi magyar és felerészt székely vagyok.

– Az új vezetőkarmester, Gilbert Varga mondta nemrég: a zenekar magától is meg tudná tanulni a darabokat. A karmester dolga az, hogy a ritmust, a hangerőt, a különböző súlypontokat meghatározza. Nem hálátlan ilyen szemszögből nézve a betanító karmesteri tevékenység?

– Nem gondolom. A betanító munka lényege, hogy hozzásegítse a zenészeket egy olyan közös együttmuzsikálási szint eléréséhez, mely után jellemzően a művészeti kérdésekkel lehet foglalkozni.

– Több kamaraművet, ABBA-slágereket is átírt nagyzenekarra. Saját műveket nem készít?

– Hangszereléssel foglalkozom, mert saját művek komponálására nemigen jut időm.

– Igaz, hogy videófilmeket is forgat?

– Ezek többek között a zenekar fellépéseihez köthető kisebb interjúk, beszélgetések, rövid koncertfilmrészletek.

– Van még egy hobbija, a mozdonyok. Hogy kell ezt elképzelni?

– Már négyévesen megcsapott a mozdony füstje, amikor nagymamámmal kijártunk a marosvásárhelyi állomásra gőzgépeket csodálni és azóta töretlen az érdeklődésem a mozdonyok iránt. Sokat beszélgetek mozdonyvezetőkkel, és több olyan barátom is van, akik rendszeresen közlekednek hajtányon.

Marosvásárhelyről érkezett

Vass András 1979-ben született Marosvásárhelyen. A helyi Művészeti Líceumban érettségizett mint zongorista, a Budapesti Zeneakadémiát karmester szakon végezte el. Az Operettszínházban korrepetitor volt, a Budapesti Fesztiválzenekarnál két évig volt asszisztens karmester. 2009-ben került a Pannon Filharmonikusokhoz betanító karmesterként, állandó karmester lett és a Fesztiválkórus egyik karnagya. Felesége, Papp Viktória fuvolaművész, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában és egy zeneiskolában tanít. Gyermekeik: Julianna 7, Ráhel 4 esztendős, Tábita kislányuk 10 napig élt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!